DIV uplatio 3,7 mil. kn za dionice Brodosplita, uskoro nova uprava

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2013. u 19:15
Novi vlasnici upozoravaju da će budući poslovi ovisiti i o podizanju konkurentnosti škvera, dakle i o "kadrovskom restrukturiranju"/PIX

Kad škver dobije novi NO, u DIV-u najavljuju potpisivanje ugovora za nove poslove, a zainteresirani su europski, te ruski brodari.

Vlada će na sjednici u četvrtak, doznaje Poslovni dnevnik, predložiti novo čelništvo Uprave u Brodosplitu. Na taj način, naime, namjerava se ubrzati proces preuzimanja splitskog škvera, za koji je kupoprodajni ugovor sa samoborskim DIV-om konačno zaključen prošlog tjedna.

Sada u SKDD, pa na posao
U međuvremenu je, kako nam je potvrdio član Uprave DIV-a Darko Pappo, uplaćen ugovoreni iznos od 3,7 milijuna kuna za kupnju Brodosplitovih dionica i čeka se da u roku od osam dana Agencija za upravljanje državnom imovinom dostavi izjavu kojom se potvrđuje spomenuta uplata. S tim dokumentom DIV-ovci dalje mogu krenuti u formalizaciju prijenosa vlasništva s države na njihovu tvrtku u Središnje klirinško depozitarno društvo. Time će se ispuniti i preduvjet za sazivanje Skupštine dioničara Brodosplita u narednih 30 dana, a na kojoj bi se raspustio postojeći i imenovao novi nadzorni odbor Brodosplita, a koji bi potom postavio novu upravu brodogradilišta. S obzirom na tešku situaciju u splitskom škveru, u kojemu kronično nedostaje novih poslova, u Vladi DIV-u na ovaj način izlaze u susret i omogućuju da se i prije formalnog okončanja procedure preuzimanja omogući njegov ulazak i početak aktivnosti na restrukturiranju splitske tvrtke.

Prioritet: višak radnika
"Prioritet će biti provesti kadrovsko restrukturiranje budući da taj segment u Brodosplitu predstavlja fiksne troškove koji otežavaju poslovanje", kaže Pappo i dodaje kako to DIV nikad nije skrivao i kako je poznat njihov plan kojeg će se i pridržavati. Po njegovim riječima, taj zadatak nastojat će se realizirati u što je moguće kraćem vremenu, dok se za financijsko restrukturiranje u Brodosplitu predviđa za ovu godinu kratak predah, budući da je osigurano dovoljno novca za opremu i poslovanje.S okončanjem imenovanja novog NO-a u DIV-u očekuju i početak potpisivanja ugovora za nove poslove. Njih, uvjeravaju DIV-ovci, ne nedostaje. Već se dulje vrijeme razgovara s potencijalnim naručiteljima i u različitim su fazama pregovora, no zaključenje će postati izvedivo tek nakon što DIV preuzme Brodosplit. O gradnji brodova DIV-ovci su pretežito razgovarali s europskim, te ruskim brodarima, a novi poslovi ovisit će i o dizanju konkurentnosti Brodosplita, što znači i o uspješnom kadrovskom restrukturiranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close