Dionice Zagrebačke burze izlaze na burzu

Autor: Jadranka Dozan , 10. ožujak 2009. u 22:00

Početkom godine stekli su se i uvjeti za izlazak ZSE na Burzu, budući da novi zakon predviđa da dioničari ne moraju biti njezini članovi

Na lošu investicijsku klimu na Zagrebačkoj burzi ove se godine nadovezala i loša klima među njezinim dioničarima, koja se već tjednima svako malo demonstrira i kroz javne prozivke i prepiske.

Očiti sukob struja unutar šarolike strukture dioničara iznjedrio je tako i priču o nakani dijela dioničara da svoje dionice prodaju, a javnost je već imala priliku čuti i koja su imena potencijalnih kupaca u igri. No, usporedo s tvrdnjama da skupina brokerskih kuća koja je sklona prodaji dionica ZSE zapravo tek namjerava upriličiti pozivni natječaj, Poslovni dnevnik saznaje da je ‘druga struja’ dioničara, koja ideju o prodaji strancima smatra lošom, u ponedjeljak održala neformalni sastanak kako bi usuglasili i konkretizirali planstvaranja domaćeg konzorcija koji bi ponudio otkup dionica. Ta inicijativa ipak je još u ranoj fazi i upućeni o njoj zasad ne žele konkretnije govoriti, a neskloni su podrobnije govoriti i o namjeri da se dionice Zagrebačke burze – uvrste na ZSE.Roberto Motušić, predsjednik Uprave Burze, kaže kako o spomenutom skupu i planovima “ne zna ništa, a i da zna, kao predsjednik Uprave ne bi ni htio niti mogao komentirati”. O drugoj inicijativi ponešto je ipak rekao. “Više puta dosad pri Nadzornom je odboru spomenuto pitanje uvrštenja dionica ZSE na burzu. No, tek s početkom ove godine stekli su se i zakonski uvjeti za to, budući da novi Zakon o tržištu kapitala predviđa da dioničari burze mogu biti i nečlanovi, dok su dosadašnji propisi isključivali dioničare izvan kruga brokerskih društava”, kaže Motušić. Dodaje kako je Uprava dobila u zadatak da razmotri uvrštenje ZSE, a to je pitanje usko vezano i uz nova pravila koja se privode kraju.

Dioničari burze trebali bi i na samoj burzi moći testirati vrijednost svog udjela. Kad je pak posrijedi domaći konzorcij za otkup dionica, ta ideja načelno se nametnula sa zahuktavanjem sukoba struja, ali očito je ocijenjeno da što prije treba krenuti i s konkretnijim razradama plana jer su interesi dioničara evidentno previše različiti i nepomirljivi, ali i sve više opterećujući za provedbu ikakve poslovne i razvojne strategije. Od ukupno 35 dioničara burze dijelu njih dionice ZSE danas su u prvom redu financijska imovina u kojoj u otežanim uvjetima poslovanja vide moguću likvidnost. Najveći igrači na domaćem tržištu kapitala u suvlasništvu Zagrebačke burze imaju dugoročniji interes, uključujući ambicioznije ciljeve i u nadolazećem vremenu koje za burzovne profesionalce donosi sve veće organizacijske, tehnološke i financijske zahtjeve. Njima će nemali dio današnjih brokerskih kuća teško udovoljiti čak i ako kriza ne bi potrajala onoliko koliko se sad čini izglednim pa se utoliko i sadašnja nervoza i međusobne optužbe zasigurno barem dijelom mogu pripisati i objektivnim (slabim) perspektivama dijela od postojećih 50-ak brokerskih kuća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kompliciran tekst, a tema jednostavna.Zašto ?

New Report

Close