Dio dobiti javnih tvrtki u proračun da, ali ne na štetu investicija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2014. u 17:55
Ivan Vrdoljak. Photo: Davor Puklavec

Novinari su ministra Vrdoljaka naime pitali za komentar u vezi s najavama da Vlada RH razmatra mogućnost da proračun popuni dobiti iz državnih tvrtaka.

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je danas u Splitu kako nema ništa protiv da dio dobiti javnih tvrtaka završi u proračunu, ali da nijedna njihova investicija ne smije zbog toga biti ugrožena jer su, kako je rekao, investicije prioritet.

Novinari su ministra Vrdoljaka naime pitali za komentar u vezi s najavama da Vlada RH razmatra mogućnost da proračun popuni dobiti iz državnih tvrtaka.

A u vezi s drugim mirovinskim stupom, Vrdoljak, koji je bio u posjetu splitskome HNS-u, rekao je kako sve treba učiniti da se "izbjegne diranje u mirovinske fondove".

"Mi smo svojim odlukama liberalizirali model korištenja sredstava iz mirovinskih fondova jer smatramo da se taj potencijal od gotovo pet milijardi kuna godišnje koji se uplaćuje u mirovinski fond u dovoljnoj mjeri ne reflektira na investicije i na gospodarstvo", rekao je ministar Vrdoljak i dodao da treba učiniti sve kako bi se "izbjeglo diranje i sredstva koja se trenutačno uplaćuju", no on, kako je rekao, nije ministar financija.

Na novinarsko pitanje smatra li da će izmjene Zakona o radu smanjiti nezaposlenost, ministar je odgovorio kako svaki segment društva treba shvatiti situaciju u kojoj je gospodarstvo, a jedan od najvećih utega konkurentnosti Hrvatske je Zakon o radu. Predložene izmjene, istaknuo je, ne donose nikakva velika ugrožavanja prava, ali donose poruke koje kažu da se radno zakonodavstvo u zemlji ipak malo više liberalizira.

U vezi sa slučajem Šegon, kako je rekao, zbog svojih obveza, "nije vidio papire o odobrenom kreditu", a bio bi "neozbiljan kad bi zauzeo stav o nečemu o čemu nema dovoljno informacija". Dodao je i da treba čekati odluku Povjerenstva o sukobu interesa.

U vezi s isključenjem Radimir Čačića iz HNS-a, ponovio je kako je odluka Predsjedništva te stranke o tome jedinstvena, u skladu sa statutom i pravilnikom o članstvu, te da su tu nema što više dodati.

Ministar je došao u posjet splitskim HNS-ovcima, a cilj im je, kako je rekao, da splitski HNS bude jedan od stupova stranke poslije sjeverozapada zemlje i grada Zagreba. Istaknuo je da će se osobno potruditi da češće dolazi i pomaže kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri čemu je pohvalio "super vodstvo" na čelu s predsjednikom splitske podružnice i dogradonačelnikom Goranom Kovačevićem i predsjednikom Županijskog odbora HNS-a Klementom Bašićem.

Nakon izbora za Europsku parlament i predsjedničkih izbora, konačan cilj su im parlamentarni izbori.

HNS u županiji ima 2200 članova, od čega je u Splitu njih 800, rečeno je na konferenciji za novinare.

Komentirajte prvi

New Report

Close