‘Digitalizacijom procesa ovrhe dužnik će vidjeti postoji li dug’

Autor: Lucija Špiljak , 10. rujan 2019. u 22:00
Ministar Bošnjaković najavio je i spajanje registara zemljišnih knjiga i katastra

Spremni smo od 1. studenog lansirati sustav Start kojim će ljudi moći digitalnim putem registrirati trgovačko društvo, kaže Bošnjaković.

Pomoću sustava Start pojednostavnit ćemo ljudima ulazak u svijet poslovanja i administrativne barijere. Trgovačko društvo moći ćete osnovati iz naslonjača popunjavanjem obrazaca digitalnim putem.

Povezat će se svi sustavi koji sudjeluju u postupku pokretanja poslovanja. Time ćemo unaprijediti osnivanje obrta i tvrtke, prvih koraka u svijetu poduzetništva, s minimalnim troškovima i bez javnog bilježnika", najavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore. 

Još malo usklađivanja
Kako je na početku istaknula Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Croatia, tri ograničavajuća faktora za poslovanje u Hrvatskoj su porezno opterećenje rada, nedostatak adekvatne radne snage i nestabilan regulatorni okvir, što je bila i jedna od tema poslovnog ručka. Brojni upiti prisutnih poduzetnika, gospodarstvenika i predstavnika poslovnih zajednica pokazali su koliko je ova tema važna. 

Bošnjaković je naveo da su u Ministarstvu spremni za lansiranje sustava Start 1. studenog, za što se još treba, istaknuo je ministar, uskladiti cijeli niz ostalih subjekata. Osvrnuo se i na dosadašnje aktivnosti i planove Ministarstva. "Dva registra, točnije zemljišne knjige i katastar, spojit ćemo u zajednički informacijski sustav. Sve potrebne informacije i dokumenti bit će dostupni putem sustava e-Građanin", napomenuo je Bošnjaković i dodao da će se, između ostalog, digitalizirati i proces ovrhe pa će dužnik moći vidjeti postoji li dug. "Digitalnim putem neće biti ugroze sustava", tvrdi ministar.

Nova revizija
Uspjeh vidi i u manjem broju neriješenih predmeta na sudu kojih je, kako je naveo, prošlih godina bilo više 1,5 milijuna, a danas ih je oko 350.000.  "Cilj je da ta brojka bude još manja. Želimo posložiti sustav sudova; da sudovi budu što manje opterećeni. Spojili smo 24 općinska i 22 prekršajna suda pa danas imamo 34 onih koji objedinjuju oba dijela", naveo je ministar.

Kao najvažniju stavku Ministarstva pravosuđa naveo je snažnu digitalizaciju u kojoj sudjeluju svi sudionici suda što se najbolje vidi, objasnio je, u komunikaciji digitalnim putem. "Stvoreni su uvjeti za digitalnu infrastrukturu", poručio je. No, problem je još uvijek, kaže, opterećenje Vrhovnog suda, krajnjeg stupnja pravne zaštite.  "Krećemo s novom revizijom – revizijom po odobrenju Vrhovnog suda, koji bi tako funkcionirao brže", objasnio je ministar.  Direktorica AmCham Croatia Andrea Doko Jelušić smatra da je ministar najavio promjene koje ohrabruju.

"Pravosudni sustav ove će promjene učiniti bržim, jednostavnijim i učinkovitijim. Digitalizacija je put koji je prepoznat u širem okviru za ostvarenje boljeg regulatornog okvira", zaključila je Doko Jelušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close