Deutsche Bahn za 200 mil. € ulazi u Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 08. veljača 2013. u 09:15
Nijemci preuzimaju dio poslovanja francuskog Veolia Transdeva, vlasnika Panturista

Nijemci preuzimaju dio poslovanja francuskog Veolia Transdeva, vlasnika Panturista.

Deutsche Bahn, njemačke željeznice, preuzima od francuske prijevozničke tvrtke Veolia Transdev njezine operacije u istočnoj Europi za oko 200 milijuna eura.

Iako do sada niti iz jedne tvrtke nisu željeli službeno komentirati ovu akviziciju, jer odluku još mora odobriti Nadzorni odbor DB-a u ožujku, Reuters tvrdi, pozivajući se na svoje izvore u obje tvrtke, da je posao zaključen. Ovo preuzimanje je zanimljivo jer je Veolia vlasnik osječkog autobusnog prijevoznika Panturista. U Osijeku nisu željeli komentirati novonastalu situaciju i buduća očekivanja pravdajući se nedostatkom informacija. Veolia je najavila povlačenje s tržišta u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji sredinom 2012.

Razlog za povlačenje su gubici i promjena poslovnog plana korporacije Veolia Environnement i francuske državne banke CDC, vlasnika VT-a, koji uključuje ukidanje njihove prometne divizije. Veolia Transdev posluje u 28 zemalja, a nastala je 2011. spajanjem Veolia Transporta i Transdeva. DB s druge strane koristi nedavno ukinuti monopol koji su držali u Njemačkoj zadnjih 50-ak godina na međugradski prijevoz isključivo željeznicom, te se želi jače pozicionirati u autobusnom prijevozu, kako u samoj Njemačkoj, tako i šire. Francuzi su u Panturist ušli 2006., no kompaniju nikada nisu uspjeli postaviti na profitabilne temelje. U 2011. je Panturist imao prihod od 81,4 milijuna kuna te gubitak od 12,7 milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close