Deficit tekućeg računa platne bilance 1,4 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. lipanj 2013. u 18:18
Ilustracija

Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 1,4 milijarde eura i u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal smanjen je za 16,3 posto.

 Deficit tekućeg računa platne bilance Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 1,4 milijarde eura i u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal smanjen je za 16,3 posto, ili za 273,2 milijuna eura, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke.

Kretanja u prvom tromjesečju su uobičajeno ponajviše odraz kretanja u robnoj razmjeni, budući da turizam u tom razdoblju nema veće značenje, a u prvom se tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi pad deficita na računu roba i izrazitiji pad deficita na računu dohotka, uz istodoban rast suficita na računu usluga.

Po podacima HNB-a, deficit na računu roba u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,52 milijarde eura i za 4,2 posto, odnosno za 68 milijuna eura je manji nego u prvom tromjesečju prošle godine.

Pritom je prihod od robnog izvoza ostvaren u iznosu od 2,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini smanjenje za 7,8 posto, ili za 178,5 milijuna eura, dok je robni uvoz smanjen za 246,5 milijuna eura, ili u postotku za 6,4 posto, na 3,6 milijardi eura.

Deficit na računu dohotka u prvom je kvartalu ove godine iznosio 345,2 milijuna eura, što je smanjenje za 166,3 milijuna eura, ili za 32,5 posto.

Suficit pak na računu usluga iznosio je 202,5 milijuna eura i na godišnjoj razini bilježi rast za 26,1 posto, ili za 42 milijuna eura.

Blago smanjenje suficita pak zabilježen je na računu tekućih transfera, za 1,1 posto, na 262,8 milijuna eura.

Podaci o kapitalnim i financijskim transakcijama platne bilance pokazuju rast izravnih ulaganja u Hrvatsku, sa 80,1 milijun eura u prvom tromjesečju lani na 460,2 milijuna eura u prvom tromjesečju ove godine.

Analitičari Raiffaisen bank Austria u ovoj godini očekuju nastavak trendova koji rezultiraju smanjenjem vanjske ranjivosti Hrvatske. "Slaba domaća potražnja koja ograničava uvoz roba glavni je čimbenik takvih kretanja. Izvoz roba ove je godine oslabljen restrukturiranjem u brodogradnji i posljedičnim razmjerno snažnim padom proizvodnje, a u drugoj polovini godine negativno bi se mogao odraziti i gubitak preferencijalne pozicije na tržištu CEFTA-e. Stoga, u ovoj godini očekujemo blagi deficit tekućeg računa bilance plaćanja", navode analitičari RBA u komentaru preliminarnih podataka o platnoj bilanci objavljenom na mrežnim stranicama te banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close