Debeljak ‘bilda’ Brodosplitove tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 27. listopad 2015. u 22:00
I DIV Brodogradnja podigla je temeljni kapital/Ivo Čagalj/PIXSELL

Nakon što je novi vlasnik uplatio vlastitih 50 milijuna kuna, što je bila obveza iz privatizacijskog ugovora, usmjerio se na reinvestiranje dobiti.

Za velik broj tvrtki iz sastava Brodosplitove grupacije treći kvartal bio je i u znaku kapitalnog jačanja, koje je na kraju ljeta rezultiralo unošenjem u temeljni kapital dijela dobiti, kako one zadržane, tako i one ostvarene koja se po novome reinvestira.

Tako je u Brodosplitovoj Montaži reinvestirana dobit u iznosu od 1,6 milijuna kuna, čime je i porasla s 581.900 kuna na nešto više od 2,2 milijuna kuna. Na isti način je s kapitalnom injekcijom od 1,1 milijuna kuna osnažen i Brodosplit Čelik, čiji je temeljni kapital podignut na 1,5 milijuna kuna. U Brodosplit Holdingu provedeno je, čini se, najveće pretvaranje dijela dobiti u temeljni kapital: riječ je o iznosu od 5,2 milijuna kuna, kojim je on narastao na 5,7 mil. kuna.

Razlog samog procesa koji je već zahvatio polovicu ove slitske grupacije, sačinjene od ukupno 60-ak tvrtki i većinom osnovanih 2013., navodno leži u poslovnoj orijentaciji Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita i DIV grupe, da se, koliko je moguće, tvrtke jačaju iz dobiti ostvarene u poslovanju. Kako nam je to i službeno potvrđeno u Brodosplitu, ovdje nije riječ o obvezatnoj dokapitalizaciji koja je inače regulirana u kupoprodajnom ugovoru zaključenom s Vladom u veljači 2013.

Novi vlasnik škvera DIV tad se obvezao na vlastito ulaganje u iznosu od 50 mil. kuna, što uključuje i posljednju tranšu u ispunjenju kompletne obveze. Naime, DIV je u temeljni kapital Brodosplita uplatio u protekle dvije godine po 20 mil. kn, a ove godine i preostalih 10 milijuna kuna. Neovisno o tome, aktualni je val povećanja temeljnog kapitala u Brodosplitovim tvrtkama potaknut isključivo vlastitim odlukama. Za 'bildanje' su ključne odluke donesene na skupštinama trgovačkih društava mahom održanima u kolovozu, a pokazuje se da su u međuvremenu i provedene u registru Trgovačkog suda u Splitu.

No, iako je riječ o tipičnom potezu kojem pribjegavaju mnoge uspješne tvrtke koristeći za to predviđene zakonske modele, u konkretnom slučaju činjenica velikog broja članica sustava kojima se povećava temeljni kapital u rasponu od 20-ak tisuća kuna do višemilijunskih iznosa govori o poslovnoj politici cijelog sustava. Primjerice, Brosplitova Ljevaonica povećala je temeljni kapital za 37 tisuća, Automatizacija za 79,5 tisuća, Privremena energetika za 87 tisuća, a Strojna obrada za 107 tisuća kuna. I DIV Brodogradnja podigla je temeljni kapital iz sredstava društva s minimalnih 20 tisuća na gotovo 318 tisuća kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close