Danske tvrtke u Hrvatskoj: U Kopenhagenu se može, bez bojazni, kupati u gradskoj luci

Foto: Međimurske novine Foto: Međimurske novine

U četvrtak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan okrugli stol na kojem su danske tvrtke prezentirale svoja tehnološka rješenja vezana uz pročišćavanje otpadnih voda, ali i cjelokupne obrane i ponovne uporabe ostataka koji ostanu nakon procesa pročišćavanja. Organizatori su bili Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Dansko udruženje vodnih tehnologija, koje okuplja tvrtke koje se bave proizvodnjom uređaja i opreme za pročišćavanje.

Kako su danski predstavnici rekli u uvodnim obraćanjima, Kraljevina Danska bila je prva zemlja na svijetu koja je osnovala Ministarstvo zaštite okoliša, piše Roberta Radović za lokalni tjednik Međimurske novine.

Od početka 70-tih godina prošlog stoljeća do danas, mnogo je uloženo kako bi se smanjio otpad koji se nakon pročišćavanja voda ispušta u okoliš, ali i iskoristile sirovine koje nakon procesa ostaju, bez obzira radi li se o mulju, metalima ili bio-plinu.

Njihova postrojenja polako zaokružuju proces, a prema planovima do sredine sljedećeg desetljeća trebale bi biti potpuno energetski neovisne te imati nulti utjecaj na okoliš. Zanimljivo je da su se paralelno s nastojanjima države da se smanji negativni utjecaj na okoliš, razvijale i danske tvrtke, koje su svojim tehnološkim rješenjima pridonijele da se danas, primjerice, u glavnom danskom gradu Kopenhagenu može bez bojazni kupati u gradskoj luci.

Nekoliko tvrtki predstavile su svoja tehnološka rješenja, od pumpi koje smanjuju potrošnju električne energije za 40 posto, postrojenja za korištenje otpadne topline do crpnih stanica. Nakon prezentacije Danci su u pratnji direktora Međimurskih voda d.o.o. posjetili pročistače u Donjem Kraljevcu i Podturnu, koji će se uskoro modernizirati, odnosno podignuti na višu razinu pročišćavanja, poput one u Čakovcu.

Okupljene je u ime domaćina, Grada Čakovca i Međimurskih voda d.o.o. Čakovec obratio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved. Zaželivši im dobrodošlicu, rekao je da je Čakovec jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad u potpunosti završio radove na izgradnji Aglomeracije te u potpunosti pročišćava svoje otpadne vode. Kao jedan od suvlasnika Međimurskih voda d.o.o. Čakovec, Grad aktivno godinama usmjerava poslovanje tvrtke prema što većem stupnju zaštite okoliša.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve