Trgovački centar iz Zagreba sagradio elektranu za vlastite potrebe

Autor: Marta Duić , 18. siječanj 2020. u 10:23
Foto: Getty Images

Unija financirala 60% projekta, potrošnju će srezati za 43 posto.

Tvrtka Nina Commerce u sklopu koje posluje lanac trgovina Planet obuća, započela je u lipnju 2018. s projektom izgradnje fotonaponske elektrane za vlastite potrebe na svom objektu u adresi Slavonska avenija 19 a u Zagrebu.

Danas su radovi su gotovi i elektrana na krovu zgrade Planet obuće spremna je za rad. U pitanju je projekt vrijedan 1.976.823,00 kuna, od čega je EU  sufinancirala 1,22 milijuna. 

"Probnog rad foto naponske elektrane kreće 17. siječnja i bude li sve u redu, elektrana ide u trajni pogon. Na gradnju nas je potaknula ušteda električne energije kao i ekološka osviještenost. Naravno, veliki poticaj nam je bilo i sufinanciranje projekta od strane kohezijskog fonda, kao i naši partneri koji su s nama prolazili kroz mukotrpan proces nabave opreme i gradnje i nabave", objašnjava Tomislav Filipović iz tvrtke Nina Commerce.

Filipović, u izgradnji  tvrtka je sudjelovala s 40 posto, a preostalih 60 pokrila je EU, a kad govorimo o dokumentaciji i promidžbi, točnije nastavku projekta Nina Commerce sudjelovala je s 15 posto i EU s 85. Gradnjom fotonaponske elektrane ušteda u energiji iznosit će 43,42 posto te će se emisije smanjenje CO2 smanjiti za 58,30 tona, a udio obnovljive energije u ukupnoj energetskoj bilanci tvrtke iznositi će 43,42 posto.

Proces je bio izrazito naporan i krut, te je bilo jako bitno pridržavati se svih pravila i normi izdanih od strane EU fonda, zadanih vremenskih okvira. Srećom, izvršavali smo obaveze na vrijeme tako da nismo imali financijskih korekcija te je sve prošlo u najboljem redu", pohvalio se Filipović. Inače, Nina commerce zapošljava više od 380 ljudi, posluje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji te trenutno broji 129 poslovnicu. Imaju i proizvodnju te svoje brendove. "Plan za 2020. je ostati najveći maloprodajni lanac cipela u Hrvatskoj te s nastaviti širiti uz očuvanje radnih mjesta i rast plaća zaposlenika ", poručuje Filipović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close