Danas rok za predaju ponuda, očekuje ih se najmanje četiri

Autor: Marija Brnić , 25. siječanj 2019. u 07:44
Pulsko brodogradilište napeto čeka kraj radnog dana/Duško Marušić/PIXSELL

Presudno pitanje je sadržaj ponuda, hoće li biti za restrukturiranje Uljanik grupe ili za kupnju 3. maja.

Gotovo mjesec dana od kada je pulski Uljanik otvorio vrata svog data rooma kroz njega je podatke proučio veći broj potencijalnih strateških partnera nego prije godinu dana, kada je situacija bila daleko perspektivnija.

Pitanje je koliko od njih doista smatra da može preuzeti odgovornost i uložiti u spašavanje grupacije, a to će biti jasnije već danas, posljednjeg dana predaje ponuda.  U startu, nakon božićnih blagdana, prvi su snimanje započeli predstavnici talijanskog Fincantierija i Brodosplita, a jučer se neslužbeno iz Pule čulo i kako su se u zadnji tren pojavili i predstavnici nizozemskog Royal IHC-a, jednog od brodogradilišta koje je spominjao ministar gospodarstva Darko Horvat kao potencijalne ozbiljne kandidate, no koji je u međuvremenu javno obznanio da nema interesa za hrvatska brodogradilišta.

Do zaključenja izdanja iz IHC-a nismo dobili službenu potvrdu o njihovu novoprobuđenom interesu, premda samo pojavljivanje u data roomu nije i uvjet da se netko u brodogradilištu danas pojavi s ponudom. 

Ministar Horvat tjednima je dizao optimizam najavljujući da očekuje najmanje dvije ponude, a neslužbeno se prema informacijama iz različitih izvora može zaključiti da stiže najmanje četiri ponude. Nagađa se i da bi neki od onih koji su se posljednjih tjedana pojavljivali oko Uljanika mogli nastupiti sa zajedničkom ponudom. 

Presudno pitanje u svakom slučaju je sadržaj ponuda, odnosno hoće li to biti ponude za restrukturiranje Uljanik grupe ili za preuzimanje 3. maja, kao i načina na koji će se u tom slučaju postaviti i Uprava i Vlada, budući da uvjeti natječaja i kriteriji po kojima će se vrednovati ponude nisu precizno postavljeni.  Slika će biti jasnija nakon što Uprava Uljanika u ponedjeljak predoči  Ministarstvu gospodarstva detalje ponuda koje su zaprimljene.

Pristignu li ozbiljne ponude, ekspresno će uslijediti ne samo pregovori o budućim odnosima, nego će nužan biti i konkretan angažman, vjerojatno države, oko deblokade računa 3. maja.

U tom škveru u tijeku je utvrđivanje uvjeta za stečajni postupak i novo ročište na kojemu će se utvrditi stanje sazvano je za početak veljače. S druge strane upravo curi i rok za pokretanje istog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a krajem veljače i u Uljanik d.d.-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close