Dalekovod opet osvaja inozemna tržišta i ZSE

Autor: Suzana Varošanec , 08. siječanj 2015. u 13:20
Paško Vela, predsjednik Uprave/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Knjiga poslova za 2015. i dobar dio 2016. popunjena je. U pripremi je i značajan paket novih dionica.

Dalekovod se na pragu cjelovita restrukturiranja, na temeljima predstečajne nagodbe, priprema za veliki povratak na slavne dane u svojem core businessu: gradnji dalekovoda i trafostanica na stranim tržištima.

Njegova je knjiga poslova za ovu godinu popunjena, a isto vrijedi i za dobar dio 2016. godine, potvrdio je Poslovnom dnevniku predsjednik Uprave Dalekovoda Paško Vela. No, mnogo poslova u znaku je mreže tendera koji slijede ili su otvoreni diljem Europe, gdje se Dalekovod natječe. Konkretno, čekaju vijesti iz Norveške, Poljske, Ukrajine, Gruzije, Švicarske, BiH, Egipta, Njemačke. U pripremi je i značajan paket novih dionica koji će ovih dana izaći na Zagrebačku burzu, što bi trebalo potaknuti trgovanje dionicom. "Očekujemo pozitivno operativno poslovanje Dalekovoda u 2015. godini, a na isti način i u sljedećim godinama, uz stalni rast prihoda i dobiti. Bit će zadovoljni svi, investitori, vjerovnici i zaposlenici, a za to će poslužiti naš velik, ali realan plan kako ostvarivati solidne stope rasta", kaže Paško Vela, najavljujući prve dokaze već idućega tjedna jer će Dalekovod na Zagrebačkoj burzi objaviti sveobuhvatnu informaciju o dobivenim poslovima na nekoliko tržišta otkad je on na čelu kompanije, dakle, od rujna prošle godine.  

Dalekovodu je inače za plan uzlaznog trenda potreban stalan rast prihoda, to više što strana konkurencija brzo radi, a on je sa žurnim akcijama konzervativno zacrtan u poslovnom planu za ovu godinu. Plan je odobrio Nadzorni odbor, u kojem sjede novi većinski vlasnici (Nexus i Zagreb-Montaža), i to na sjednici uoči Božića, a kako stvari stoje, ta će ga kompanija kontinuirano ostvarivati u najvećem obujmu iz izvoznih poslova. Oko 70% prihoda planirano je ove godine iz poslova na stranim tržištima, a Vela ističe da je u perspektivi moguće da se tako ostvari i više od 80 posto ukupnog prihoda ove kompanije. Od stranih tržišta na kojima je Dalekovod ukorijenjen ističe Norvešku, Ukrajinu, Poljsku, Sloveniju i Kosovo, ali i susjednu BiH, gdje je u zadnje vrijeme raspisan niz novih tendera. U tvrtkinom fokusu je jačanje prodaje i na novim tržištima gdje se nude veliki poslovi, a takvi su primjeri aktivnosti na kojima je Dalekvod intenzivno pod zadnje angažiran u Gruziji i Bugarskoj.

Ta su tržišta prvi službeni Velin iskorak na planu jačanja prodajnih aktivnosti, a riječ je o velikim i još uvijek otvorenim tenderima na kojima se traže izvođači za poslove vrijedne desetke milijuna eura. Bez upuštanja u ishod po sistemu 'ki bi, da bi", uz apel za strpljenje, Vela okriva i da su aktualne pripreme za nove i vrlo vrijedne energetske tenedere Makedonije gdje se uskoro očekuje raspisivanje za izgradnju dalekovoda i trafostanica. Unatoč složenoj ukrajinskoj situaciji u ovom je trenutku tamo stabilan Dalekovodov biznis, tvrdi, dok je kod susjedne Poljske u punom zamahu Dalekovodova borba za nove poslove. Poljska je jedan od najvećih potencijala za rast ove tvrtke, a Vela je optimističan, te  kako pojašnjava, u potrazi za poljskim partnerima za financiranje projekata i izvedbenih garancija na stolu ima nekoliko opcija, a upravo se o tome i odlučuje.

Dalekovodov povratak na pojedina vrlo velika tržišta gdje je prije dosta vremena bio itekako prisutan poseban je cilj, a razlog su prognoze o velikim projektima u energetici.  Ako se ostvare i mi se tamo vratimo, kaže on, "to bi značilo uključivanje u poslove čije investicije iznose više milijardi eura u nekoliko godina". Konkretnije od toga trenutno nije moguće doznati jer je taj dio Dalekovodove izvozne ofanzive u fazi osjetljivih pregovora. U Hrvatskoj se očekuje stabilan biznis, uz rast koji Dalekovod planira u dva područja. Ovaj jedini pouzdani veliki domaći dobavljač i izvođač za najzahtjevnije energetske projekte očekuje više od 20-ak posto rasta u 2015. području proizvodnje dijelova za dalekovode i trafostanice. Više stope ipak vezane su uz projekte željezničke infrastrukture koje potiču novci iz EU fondova. Ovi su vrijedni tenderi krenuli, a radi se se o velikim poslovima teškim stotine milijuna kuna i Dalekovod je zainteresiran i kao proizvođač dijelova i kao izvođač radova.

Naime, ova tvrtka proizvodi elemente za ovjesnu opremu za željeznicu, u stanju je proizvesti sve tipove, pa i najkompleksnije čelične i pocinčane konstrukcije. "Tu imamo reference i potencijal za rast, i željeli bismo svakako uzeti značajan dio poslova na željezničkoj infrastruktri", kaže Vela dodajući da traže i tražit će poštene poslovne partnere u svakoj zemlji, u Hrvatskoj i iznozmestvu, imajući u vidu zajednički dugoročni interes jer "izbor partnera smatramo ključnim u našem poslovanju." 

Komentari (4)
Pogledajte sve

jos novih dionica ??? razvodnjavanje ide dalje [emo_zacudjen]

ovaj oglas je pušten jutros u 7 sati
pa ponovo u 13 sati izgleda da će tako svaki sat

osvaja svojom tajnovitošću, kad osvoji 10 kn, to će biti fenomenalno, možda već u ponedjeljak

New Report

Close