‘Da je objavljen ranije, strip bi možda bio neozbiljno shvaćen’

Autor: Marija Crnjak , 07. svibanj 2013. u 12:44
Isječak iz stripa

Ministarstva regionalnog razvoja i fondova pokrenut će vlastiti portal o strukturnim fondovima samo 10-ak dana prije proslave ulaska Hrvatske u EU.

Zabrinuti otac djevojke koja je upravo završila studij i ne može naći posao, poduzetnica s hrpom ideja u nedostatku novca za provedbu i ravnateljica doma za nemoćne obratili su se punašnom i simpatičnom činovniku koji nosi kravatu s motivom hrvatske šahovnice, koji će im odgovoriti na njihova brojna pitanja vezana uz EU fondove.

Tako počinje edukativni Strip o EU fondovima koji je osmislila ekipa tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR consulting), kako bi na što jednostavniji način građanima Hrvatske približila tematiku vezanu uz fondove EU. Strip je objavljen uz podršku  Delegacije EU u Hrvatskoj, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.

"Shvatili smo da je dosadašnji način informiranja hrvatskih građana i poduzetnika o europskim fondovima bio neprimjeren da bi se shvatilo to mnoštvo pojmova na temu EU fondova. Svi dostupni dokumenti ljudima su predugački i presloženi, nemaju ni volje ni vremena proučavati ih i stoga ih dobar dio odustane, iako bi mogli ostvariti pravo na potpore. Osim toga, fondovi EU postali su stvar opće kulture i stoga smo ih željeli približiti svim građanima", pojasnila je Ana Fresl, direktorica PJR Consultinga na današnjem predstavljaju Stripa u informacijskom centru Europske unije.

Strip je besplatan, do sad je tiskan u par stotina primjeraka, dijelit će se po obrazovnim ustanovama, knjižnicama i drugim institucijama, no dostupniji će biti na web stranicama pjr.hr.

"Ovo je potpuno drukčiji pristup EU fondovima jer jednostavnim jezikom komunicira stvari koje bi se inače trebale satima ptretraživati po različitim izvorima. I objavljivanje ovog stripa pokazuje da smo daleko došli u odnosu na vrijeme prije pet godina, kad se stihijski ulazilo u programe, a EU fondovi su još bili vruća politička tema. Treba imati na umu da kad je u pitanju financiranje kroz EU fondove, ulazimo u novo sedmogodišnje razdoblje u kojem će vrijediti neka nova pravila, još uvijek se pregovara o proračunu EU do 2020. godine, i može se reći da smo u prijelomnom razdoblju.

"Zbog toga je puno posla pred javnim institucijama, lokalnom upravom, akademskom zajednicom, privatnim sektorom, i zbog toga je Strip dobar poticaj. EU fondovi nisu vreća novca u koju samo treba posegnuti", smatra Daniel Mondekar, predsjednik Saborskog odbora za europske integracije. 

'Strip je došao u pravi čas'

​Sudionici današnje konferencije za novinare ne smatraju da je, zbog relativno niskog stupnja edukacije hrvatskih građana o EU fondovima, slična publikacija trebala biti objavljena ranije.

"Strip je došao u pravi čas jer je on nadogradnja na sve prethodne napore u institucionalnom smislu. Da je objavljen ranije, dok svijest građana o EU fondovima još nije bila dovoljno zrela a institucije još nisu obavile svoje, strip bi se možda mogao neozbiljno shvatiti", kaže Ana Odak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Odak je otkrila da će Ministarstvo pokrenuti vlastiti portal o strukturnim fondovima tek 20. lipnja, odnosno samo desetak dana prije velike proslave ulaska Hrvatske u EU.

Inače, za sad je poznato da je Hrvatska povukla oko 60 posto novca iz pretpristupnih fondova, no ta je brojka nepouzdana sve dok se 2016. godine ne završe svi programi koji su se financirali.

"Sadašnji podaci odnose se na osminu i četvrtinu finala i nisu relevantni, s tim da se najviše toga realizira u idućim fazama provedbe projekata, tako da ćemo pouzdane brojke moći imati tek 2016. godine", kaže Ana Fresl. Inače, Hrvatska bi u razdoblju do 2020. godine na raspolaganju trebala imati oko 10 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close