Croatia im premalo, Adris bi kupio i Triglav osiguranje

Autor: Božica Babić , 03. listopad 2012. u 11:50
Ante Vlahović/PXL

Adris je na listu za šoping uz Croatia osiguranje stavio i slovenski Triglav, u tom ambicioznom planu novac je najmanji problem, imaju 6,6 milijardi kuna gotovine

Ante Vlahović, sve je izglednije, ponovno kreće u šoping, no ovoga puta ima velike planove u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji. Nakon turizma i marikulture portfelj Adris grupe namjerava proširiti i na financijski sektor. "Još jednom mogu ponoviti da je Adris grupa jedan od vodećih regionalnih investitora te da, u tom smislu, nismo smanjili svoje ambicije.

Štoviše, razmatramo različite poslovne mogućnosti, pa i ulaganja u industriju osiguranja u nas i u regiji," odgovorio nam je u utorak Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija u Adrisu na upit jesu li zainteresirani i za kupnju Triglav grupe koju će, prema lokalnim medijima, Vlada u Ljubljani kao vlasnik 62,5 posto uskoro ponuditi na prodaju. Damir Vanđelić, Adrisov direktor za investicije u rujnu 2011. je prvi put javno ustvrdio da u rovinjskoj tvrtki ozbiljno motre Croatia osiguranje (CO), jer da je to, uz energetiku, sektor u koji bi rado ulagali. U siječnju 2012. Vanđelićevu izjavu 'potkovao' je Grubić ističući da u Adrisu "unatoč krizi vrednuju različite poslovne mogućnosti i posve je razložno očekivati da nastave s ulaganjima u svojoj zemlji." Koliko od 82,48 posto, koliko država ima, Milanovićeva Vlada namjerava prodati ostaje zagonetka. Natječaj za prodaju Croatia osiguranja tek je u fazi traženja konzultanta.

U poslovnim krugovima vrti se informacija kako se sve tempira da privatizacija bude gotova do kraja ožujka 2013. I Vlada u Ljubljani mora požuriti, odlučila je rasprodati najatraktivnije kompanije u kojima drži većinsko vlasništvo: Telekom Slovenije, Triglav i Petrol kako bi namaknula novac za stabilizaciju državnog proračuna.  Investitori su već i sami spomen da bi Adris krenuo u akvizicije odmah honorirali, Cijena povlaštenih dionica skočila je 5,33 posto uz promet od preko 3,36 milijuna kuna, dok je cijena redovnih porasla 8,93 posto uz promet od gotovo 226 tisuća kuna. Dionica Triglava na Ljubljanskoj burzi je tržena po 15,25 eura uz promet od 1,08 milijuna eura. U Zagrebu je pak prodana samo jedna dionica Croatije i to za 5900 kuna. Slovenski ekonomisti ocjenjuju da bi država svoj udjel mogla prodati za oko 126 milijuna eura.  Osim Adrisa za CO i Triglav navodno su zainteresirani mnogi osiguratelji iz EU (najčešće se spominje poljski PZU), te američki AIG i Swiss Re.  "Odluka o upravljanju vlasničkim udjelima u Zavarovalnici Triglav u domeni je vlasnika. U Triglavu, najvećem osiguravajućem društvu u Adria regiji, stalno se trudimo ojačati svoju prisutnost na tržištima regije i razvijamo se kao najznačajniji osiguravatelj u ovom dijelu Europe. To su naši planovi i bit ćemo zadovoljni ukoliko nas vlasnici budu podupirali u ovim nastojanjima," diplomatski su uzvratili iz Triglava na upit o prodaji društva.

Novca za šoping Adrisu ne manjka. Dok mnoge poduzetnike progoni noćna mora zbog nelikvidnosti Adris, prema polugodišnjem izvješću za 2012., raspolaže s golemih 6,6 milijardi kuna zadržane dobiti. Dugoročne obveze kompanije iznose tek 82,7 milijuna kuna, kratkoročne su 1,27 milijardi kuna, a dvije najveće stavke su dobavljači sa 327 i banke sa 234 milijuna kuna. Croatija je s tvrtkama kćerima prisutna u Srbiji, BiH i Makedoniji, Triglav, pak, uz ta tri tržišta posluje još u Hrvatskoj, Češkoj i Crnoj Gori. Obje grupacije i zasebno imaju veliki potencijal, a povezane vlasnički u jedan portfelj, što im Adris kroz snažnu financijsku i organizacijsku logistiku može pružiti, mogle bi već za dvije do tri godine postati ključni igrač ne samo šire regije već i na ukupnom europskom prostoru.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nemam ni jednu jedinu dionicu, ali imam (obitelj) nekoliko polica i zato mije stalo da CO dobro posluje

gospođo Božica, imate li vi koju dionicu CROSa?

New Report

Close