City Ex dobio privremenu mjeru i povjerenika Mladena Janišku

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2015. u 12:36
Fotolia

Prema rješenju Fine, privremena mjera traje do donošenja odluke o prijedlogu za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

City Ex, najveći alternativni poštanski operater na domaćem u financijskim poteškoćama sa 145 milijuna kuna prijavljenih obveza, i to unatoč provedenim mjerama racionalizacije poslovanja kao što je, primjerce, značajno smanjenje broja radnika, upravo je dobio povjerenika predstečajne nagodbe, kao i privremenu mjeru zastoja s postupcima ovrhe i osiguranja.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije odredilo je za povjerenika predstečajne nagodbe u ovom slučaju Mladena Janišku, koji je vodio postupak predstečajne nagodbe za zagrebački Dalekovod i Dioki, te je još aktivan u postupku predstečajne nagodbe Dine-Petrokemije.

Prema rješenju Fine privremena mjera traje do donošenja odluke o prijedlogu za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Pored zastajanja s provođenjem postupaka ovrhe i osiguranja, za učinak ima i deblokadu računa te omogućuje City Exu da raspolaže s novčanim sredstvima po računu prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe. Tvrtka sad po ovom rješenju treba, i to u roku koji ističe 4. svibnja, dostaviti potrebnu dokumentaciju koju čine izvješće o financijskom stanju i poslovanju dužnika, plan financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješće ovlaštenog revizora, popis  imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike, izjava da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, opis pregovora s vjerovnicima i obavijesti dostavljene vjerovnicima.

Inače, City Ex je prije otprilike dva tjedna dostavio Fini prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem se navodi da kao jedan od vodećih pružatelja poštanskih usluga te kurirske i logističke djelatnosti na hrvatskom tržištu pruža javnu uslugu značajnom broju korisnika na cijelom teritoriju RH. Nadalje navodi da mu je račun blokiran i onemogućeno mu je redovito poslovanje te bi mu u slučaju čak i privremenog prekida pružanja usluga prema korisnicima nastala velika materijalna šteta, jer bi korisnici, a to su u prvom redu značajni gospodarski subjekti, državne i javne institucije, ostali bez mogućnosti korištenja usluga dostave poštanskih pošiljki i kurirske dostave. Time bi došlo do raskida ugovora sa korisnicima odnosno do raskida ugovora o javnoj nabavi i nastanka štete koju bi po ugovornim odredbama morao snositi dužnik. Također navodi da bi nenadoknadiva šteta nastala i vjerovnicima, jer City Ex nema značajne imovine i njegova vrijednost, a time i mogućnost podmirenja obveza vjerovnicima, upravo počiva na redovitom i nesmetanom pružanju usluga dostave poštanskih pošiljaka te kurirskih i logističkih usluga. Zastoj u pružanju usluga imao bi za posljedicu odljev korisnika poštanskih usluga te
smanjenje prihoda dužnika, a takvo smanjenje prihoda posljedično bi vjerovnike stavilo u još teži položaj, jer bi se smanjio i iznos prihoda iz kojeg vjerovnici mogu očekivati naplatu svojih potraživanja.

Posebno ističe da zapošljava 1091 radnika u 59 poslovnica rasprostranjenih po cijeloj Republici Hrvatskoj, te da u slučaju nastavka blokade računa neće moći isplatiti plaće, a da zbog svega navedenog postoji ozbiljna opasnost da se naruše osjetljivi tržišni odnosi cjelokupnog tržišta pružanja poštanskih usluga i naruši tržišno natjecanje na štetu korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close