U jednom dijelu županije kvadrat košta 5.639 eura, a u drugom svega 553 eura

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2015. u 09:51
Foto: Thinkstock

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u kolovozu 2015. godine pokazuju blagi pad prema istom razdoblju prošle godine.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 157 000 nekretnina oglašenih u kolovozu 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi pad od 1 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u kolovozu 2011. godine, pokazuju njihov pad za 4 posto.

Tome u prilog ide i analiza godišnjih indeksa cijena stanova koji pokazuje da je od siječnja 2012. zabilježen samo jedan mjesec u kojemu je godišnji indeks cijena stanova bio veći.

RAST CIJENA U SPLITSKO-DALMATINSKOJ I VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Na mjesečnoj razini, većina županija na priobalju pokazuju rast prosječnih cijena nekretnina, osim Istarske i Ličko-senjske županije dok su županije na kopnenom dijelu Hrvatske, a posebno u istočnom dijelu nastavile padati s traženim cijenama nekretnina.

Na godišnjoj razini sve županije, osim Splitsko-dalmatinske i Varaždinske županije, pokazuju pad u traženim cijenama nekretnina. Najveći bilježe Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Požeško-slavonska županija.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA I SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA S NAJVEĆIM CIJENAMA STANOVA I KUĆA U HRVATSKOJ

Na godišnjoj razini, prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastavile su padati, dok su cijene kvadrata stana rasle za 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.

Koliko je raspon cijena velik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji govori podatak da je u naselju Boninovo u Dubrovniku, prosječna cijena kvadrata kuće u kolovozu iznosila 5.639 eura dok je u Opuzenu iznosila 553 eura po kvadratu.

U GRADU ZAGREBU PROSJEČNE CIJENE KVADRATA KUĆE NASTAVLJAJU PADATI

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.272 eura u kolovozu, što je pad od 7 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi općina Donji Grad s padom od 15% te općina Črnomerec s padom od 13 posto prema istom periodu prošle godine.

U kolovozu, najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je u četvrti Kaptol – Opatovina od 5.000 eura po kvadratu.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.593 eura, odnosno 1 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA STANOVA PO OPĆINAMA U GRADU ZAGREBU

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 961 euro po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.034 eura po kvadratu za stan te 2.401 euro za kvadrat kuće.

VOĆARSKO NASELJE S NAJVEĆIM RASTOM TRAŽENIH CIJENA NEKRETNINA, RIBNJAK NASTAVLJA S PADOM

U najskupljim četvrtima, najveći pad u traženim cijenama stanova zabilježen je na Ribnjaku s padom od 15 posto dok je u naseljima Voćarsko naselje, Kraljevac i Ksaver zabilježen rast prosječnih cijena nekretnina.

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, SPLIT POKAZUJE RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA

U kolovozu 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena nekretnine niža od 700 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close