Cappelli od sutra najavio povećane kvote za strane radnike, otkrio i koliko

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. "Za sljedeću godinu, na vrijeme", rekao je ministar turizma.

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti "zadovoljavaljuće" za sektor turizma. 

"Povećati ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće", izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju točno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno "koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om".

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah. 

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. "Za sljedeću godinu, na vrijeme", rekao je ministar turizma.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatraže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni jučer su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK. 

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će "novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju".

Komentari (4)
 • zez1
  zez1 21:59 18.6.2019.

  Koliko vidim turista tako i onako ove godine nema.

  Pa i m neće trebati toliko radnika, a ovima kaj ih imaju mogu povećati plaće 30%.

  Bar da Rumunje stignemo u plaćama kad su već u nogometu bolji.

 • Lojka
  Lojka 21:33 18.6.2019.

  Neka ne k. Zašto naši ljudi ne rade, uato što ih nitko neće platit. Jadva da mogu imati 4.500-5.000 kn neto. Pa nek onda uvoze, nek im plaćaju smještaj i hranu, i trebali bi i boravišne pristojbe. Slavonaca ko u priči, a di se porez i prirez uplaćuje, u slavoniju, jer im nitko ne prijavljuje privremeni boravak u mjestu rada. Umjesto da zapošljavaju domaće stanovništvo i bolje ih plate, oni rade na štetu državi i lokalnoj samoupravi.
  Trul nam turizam dogodine će bit još i gore.

 • Kirin
  Kirin 20:08 18.6.2019.

  Bezvezni uhljeb u nepotrebnom ministaratvu! Korist nikakva, troškovi veliki, a šteta nemjerljiva!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve