Čačić odlazi, u Vladi neće biti velikih rošada, tvrdi premijer

Autor: Majda Žujo,Marija Brnić , 15. studeni 2012. u 09:00
Radimir Čačić: "Konzekvence su jasne. Podnosim ostavku na sve svoje funkcije"/PIX

U Ugovoru Kukuriku koalicije je pozicija prvog potpredsjednika Vlade predviđena za HNS, a za ministra gospodarstva utrka je u SDP-u.

Radimir Čačić podnio je jučer poslijepodne ostavku na sve svoje funkcije u Vladi, a tko će ga zamijeniti znat će se, najavio je premijer, do kraja tjedna. Zoran Milanović je poručio da će promjene u Vladi zbog odlaska prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva biti minimalne, a ovisit će o dogovoru s HNS-om.

Čačić je ostavku podnio nakon što je jučer prijepodne u Kaposvaru objavljena drugostupanjska presuda o njegovoj krivnji za prometnu nesreću s dvoje poginulih u Mađarskoj. Presuda glasi: 22 mjeseca zatvorske kazne, od čega 11 mjeseci bezuvjetno. Odlazak Čačića iz Vlade prema prvim informacijama značit će vjerojatno razdvajanje funkcija potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Pozicija prvog potpredsjednika HNS-u je, naime, predviđana ugovorom Kukuriku koalicije (kandidati su Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak, mogući novi šefovi stranke), dok će se zasebno tražiti nasljednika za Čačićevu ministarsku poziciju. Kao najizglednijeg novog ministra gospodarstva u političkim krugovima spominje se Dragana Kovačevića (HNS), ali i Branka Grčića, SDP-ovog potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU. Grčić je glavni ekonomski strateg u SDP-u i prije izbora imao je ambicije voditi gospodarski resor u Vladi. Sličnih aspiracija ima navodno i Gordan Maras, SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, a koji navodno zagovara ponovno objedinjavanje gospodarskih ministarstava u jedno, naravno s njime na čelu.

U slučaju da Ministarstvo gospodarstva preuzme SDP-ov kadar, kako se neslužbeno čuje iz HNS-ovih redova, povlačilo bi kao posljedicu da se neki drugi resor prepusti HNS-u, gdje ambicija ima i za najosjetljiviji sektor fiskalne politike, koji sada vodi SDP-ov ministar financija Slavko Linić. Kao kandidat za taj pothvat spominje se opet Dragan Kovačević, HNS-ov ekonomski strateg i trenutno predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda. No, otpor tom scenariju izrazito je jak u SDP-u, iz kojega se priželjkuje neko mirnije rješenje, poput prepuštanja Ministarstva gospodarstva stranački neovisnoj zamjenici Čačića, Tamari Obradović Mazal. Ona se u proteklih godinu dana iskazala u Ministarstvu vodeći najosjetljivije otvorene slučajeve u gospodarskom resoru. Ponajprije, pod njezinom je palicom dovršetak postupaka privatizacije i restrukturiranja brodogradilišta, čiji je uspjeh jedna od deset točki o čijem okončanju prije kraja lipnja iduće godine ovisi i konačni ulazak Hrvatske u EU. Ona sama to jučer nije htjela komentirati.  Što Čačić ostavlja nasljedniku? Najbliži rješenju iz paketa problema je Brodosplit, o čijim se detaljima ugovora s DIV-om još vode pregovori, te Brotrogir, za koji odobrenje još treba doći iz Bruxellesa, dok je najdalje od željenog rezultata riječki 3. maj, u kojemu se čeka novi krug privatizacije Uljanika, za koji je izdavanje novih dionica na Burzi u tijeku.

Po dovršetku tog procesa Uljanik bi trebao po programu usuglašenom za Čačićevog mandata, pokrenuti i proces preuzimanja 3. maja. Još delikatnija je situacija sa slučajem Diokija gdje proizvodnja stoji već godinu dana, ali upravo Čačić i Linić koče otvaranje stečajnog procesa jer je u vlasništvu te tvrtke zemljište na Krku predviđeno za LNG terminal. Taj projekt Čačiću je bio najveći izazov i motiv za posjet  Kataru, a za čije su daljnje definiranje, prema njegovim porukama iz Dohe, sada trebali nastupiti pregovori. Od većih projekata koje je gurao Čačić najveći su, kako po vrijednosti, tako i po otporu, gradnja novog bloka TE Plomin, za koju traju dubinska snimanja za četiri potencijalna investitora, te projekt HE Ombla, za koju se iščekuju važne odluke. Čačić je trebao pokrenuti  investicije, za što je osnovana i Agencija za investicije i konkurentnost, te Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Milanoviću jako, jako žao

'Čačić će nedostajati Vladi'
"Jako, baš jako nedostajat će Vladi", izjavio je premijer Zoran Milanović  na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je prvi potpredsjednik Vlade objavio da je podnio ostavku. "Čačić je bio meta svih napada. Kriv za sve, a  čini mi se da je uživao u toj ulozi na način da ako baš moraju nekoga, neka tuku njega", rekao je Milanović. Premijer je istaknuo da značajnih kadrovskih promjena i rošada neće biti jer je "zadovoljan ovim timom koji je dobar."

Komentirajte prvi

New Report

Close