Budak bi bio ministar ako znanost dobije 7,5 mlrd. kuna.

Autor: Večernji list , 02. kolovoz 2016. u 22:00
Neven Budak/Borna Filić/PIXXSELL

Bivši dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta prihvatit će mjesto dobije li resor izdašniju državnu injekciju.

Ako SDP dobije izbore, novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta trebao bi biti Neven Budak, bivši dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta i voditelj Strategije obrazovanja. To je kazao predsjednik SDP Zoran Milanović, ogradivši se, ipak, da se s tim trebaju složiti i SDP-ovi koalicijski partneri.

"Spreman sam prihvatiti to mjesto. Moj jedini uvjet bit će da se u proračunu osigura novac koji je predviđen i SDP-ovim programom, a to je ukupno za četiri godine oko sedam i pol milijardi kuna više nego sada", kratko kaže Budak. Potvrđuje da je razgovarao s Milanovićem o mogućem preuzimanju ministarskog mjesta u, po mnogima, najvažnijem resoru za razvoj Hrvatske, ali i on kaže da treba pričekati i vidjeti hoće li se SDP-ovi koalicijski partneri s tim složiti.

I upravo ta zadrška, odnosno Milanovićevo ograđivanje, mnoge je iziritiralo jer misle da je vrijeme da se prestane trgovati Ministarstvom znanosti i obrazovanja.  "Nadam se da više neće biti trgovine jer to je previše važan resor da bi se njime udovoljavalo ovom ili onom koalicijskom partneru", kategoričan je predsjednik Školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić.  "Budak definitivno nije potrošeno lice, barem kad se radi o visokoj politici. Sportski rečeno, ako je Milanović sa Željkom Jovanovićem 'promašio ceo fudbal', onda je s Budakom 'pogodio u sridu'. Ako SDP namjerava nastaviti s korjenitim promjenama u obrazovanju, onda je Budak očekivan, logičan i, rekao bih, prirodan izbor", kaže Stipić.

Podsjeća također da bez velikog novca u obrazovanju nema velikih promjena. "Mislim da je Budak toga svjestan i bilo bi dobro kad bi u to uspio uvjeriti i Milanovića, odnosno još bolje kad bi uspio osigurati značajno povećanje izdvajanja za znanost i obrazovanje", zaključuje Stipić. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka ne poznaje Budaka, ali kaže da je riječ o ključnom ministarstvu jer "Hrvatska koju jedino obrazovanje i pametni razvoj mogu izvući iz krize".

Komentari (2)
Pogledajte sve

7.500.000.000,00 !

Čak 7,5 miliarde kuna bi posljednji sekretar komunističke partije (Wikipedija) Neven Budak sa ostalim štetočinama sa Filozofskoga a na izbor Zorana Milanovića potrošio pretežno na crvene uhljebe.

i moja pokojna baba bi bila dobar ministar sa puno love

New Report

Close