Bloomberg: HEP bi na burzi vrijedio 18,5 milijardi kuna

Foto: Grgur Žućko / Pixsell Foto: Grgur Žućko / Pixsell

Nema supstitucije za HEP: da se prodaju dionice Podravke, Badela, ACI-ja, četiriju hotelskih kuća, država bi utržila samo 2 milijarde kuna.

Hrvatska elektroprivreda, prema analizi Bloombergovih biznis analitičara, vrijedi oko 18,5 milijardi kuna. Procjena je to respektabilnog tima analitičara, a u koju je uključen kreditni rejting tvrtke, podaci o EBITDA-u posljednjih nekoliko godina te imovina tvrtke u koju su uključene i hidroelektrane.

Vojni objekti nisu rješenje

Ipak, u bilanci tvrtke bilježi se imovina u vrijednosti od 32 milijarde kuna pa je vjerojatna tržišna vrijednost negdje u sredini. U Hrvatskoj se komuniciralo da bi se za četvrtinu HEP-a moglo dobiti i do sedam milijardi kuna, ali ako je vjerovati Bloombergu, analiza pokazuje da bi prihod od IPO-a mogao biti znatno skromnijih 4,6 milijardi kuna. Ako je to stvarni tržišni potencijal HEP-a, iznos dobiven prodajom dionica ne bi bio ni približno dovoljan da se od MOL-a otkupi 49,08 posto Ine jer je tržišna cijena Ine, iako je dionica prenapuhana, oko 13,7 milijardi kuna. Kako i unutar HDZ-a progovaraju o tome da bi se prodajom druge državne imovine mogao namaknuti novac za Inu, proučili smo portfelj države koji se brzo može unovčiti, ali već je iz letimičnog pregleda udjela i dionica raspoloživih za prodaju vidljivo da nema tvrtke koja bi mogla supstituirati HEP-ovu vrijednost. Sve i da država proda udjele u Podravci i Badelu te proda ACI, hotelske kuće Jadran, Maestral, Makarska i Club Adriatic, skupila bi zajedno oko dvije milijarde kuna i to pod uvjetom da prodaje realizira pod sretnom zvijezdom.

Tu su i ostatak Croatia Osiguranja, Croatia Airlines i Croatia Banka, ali za njihovu prodaju trebalo bi dulje vrijeme. Vojni objektio kojima se često diskutira kao o zlatnoj koki su brownfield ulaganja, odnosno riječ je o imovini za čiju komercijalizaciju investitori trebaju visoka ulaganja. Matematika jednostavno pokazuje da je za prikupljanje novca za Inu potrebno žrtvovati veliku stratešku kompaniju poput HEP-a. Druga opcija bila bi zaduženje države koje se ne bi povoljno odrazilo na kreditni rejting, šansu za uvođenje eura i kretanje javnog duga.

Treća opcija strateški partner

Treća opcija je pronalaženje novog strateškog partnera za Inu koji bi zamijenio MOL. Ako se ide u IPO Hrvatske elektroprivrede, najvažnije je odlučiti što s novcem koji se prikupi njime jer je i u najcrnjem scenariju riječ o potencijalnih pet milijardi kuna kojima bi se mogle financirati ozbiljne akvizicije u regiji, proširiti tržište i broj korisnika, ali i izgraditi velika postrojenja u Hrvatskoj. Električna energija bit će sve traženija u budućnosti i njezina će potrošnja rasti za 40 posto do 2030. što treba imati na umu kada se donose odluke o HEP-u.

Komentari (15)
 • Energ
  Energ 23:04 11.1.2017.

  Niti CEZ niti RWE nisu vlasnici prijenosne mreže u Češkoj i Njemačkoj već su to zasebne mreže.
  Tebe očito buni razlika prijenosa i distribucije.

  CEZ je zadnjih 15 -ak godina kupovao regionalne distribucijske firme po Češkoj, što ne znači da je to dobro, no HEP je već 100% vlasnik cijele i prijenosne i distribucijske mreže. To je ono što čini razliku.
  Inače ne volim takve komparacije, jer to što netko proda svoju mrežu (dio, jer vlasnik 70% dionica CEZ-a je Republika Češka) ne znači da je dobro.
  Prodali smo mi 55% INE pa što imamo.
  Mađarska ima (neizravno) 40% MOLA pa što ona ima… Složi se samnom da nije isto.

 • perkon
  perkon 20:34 11.1.2017.

  @fahrudin

  Ne znam da li se mjesecima razgovaralo ili nije s obzirom na tri vlade koje smo imali, ali svakako da je o tome trebalo razgovarati i pripremiti se za worst case scenario koji se upravo dogodio. Nemas tu sta javnost pridobiti na svoju stranu. Koju stranu? Pa Vlada i je tu kao funkcija naroda i treba raditi u korist gradana. Sto je tebi u interesu, kupiti nesto za 5 ili 50 kn? Ne znam, meni to nekako nema smisla, da hvalim konja kojeg zelim kupiti.

 • 100000
  100000 20:14 11.1.2017.

  mr. market ce odredit cijenu u prvim danima trgovanja

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!