Bloomberg: HEP bi na burzi vrijedio 18,5 milijardi kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 11. siječanj 2017. u 11:41
Foto: Grgur Žućko / Pixsell

Nema supstitucije za HEP: da se prodaju dionice Podravke, Badela, ACI-ja, četiriju hotelskih kuća, država bi utržila samo 2 milijarde kuna.

Hrvatska elektroprivreda, prema analizi Bloombergovih biznis analitičara, vrijedi oko 18,5 milijardi kuna. Procjena je to respektabilnog tima analitičara, a u koju je uključen kreditni rejting tvrtke, podaci o EBITDA-u posljednjih nekoliko godina te imovina tvrtke u koju su uključene i hidroelektrane.

Vojni objekti nisu rješenje

Ipak, u bilanci tvrtke bilježi se imovina u vrijednosti od 32 milijarde kuna pa je vjerojatna tržišna vrijednost negdje u sredini. U Hrvatskoj se komuniciralo da bi se za četvrtinu HEP-a moglo dobiti i do sedam milijardi kuna, ali ako je vjerovati Bloombergu, analiza pokazuje da bi prihod od IPO-a mogao biti znatno skromnijih 4,6 milijardi kuna. Ako je to stvarni tržišni potencijal HEP-a, iznos dobiven prodajom dionica ne bi bio ni približno dovoljan da se od MOL-a otkupi 49,08 posto Ine jer je tržišna cijena Ine, iako je dionica prenapuhana, oko 13,7 milijardi kuna. Kako i unutar HDZ-a progovaraju o tome da bi se prodajom druge državne imovine mogao namaknuti novac za Inu, proučili smo portfelj države koji se brzo može unovčiti, ali već je iz letimičnog pregleda udjela i dionica raspoloživih za prodaju vidljivo da nema tvrtke koja bi mogla supstituirati HEP-ovu vrijednost. Sve i da država proda udjele u Podravci i Badelu te proda ACI, hotelske kuće Jadran, Maestral, Makarska i Club Adriatic, skupila bi zajedno oko dvije milijarde kuna i to pod uvjetom da prodaje realizira pod sretnom zvijezdom.

Tu su i ostatak Croatia Osiguranja, Croatia Airlines i Croatia Banka, ali za njihovu prodaju trebalo bi dulje vrijeme. Vojni objektio kojima se često diskutira kao o zlatnoj koki su brownfield ulaganja, odnosno riječ je o imovini za čiju komercijalizaciju investitori trebaju visoka ulaganja. Matematika jednostavno pokazuje da je za prikupljanje novca za Inu potrebno žrtvovati veliku stratešku kompaniju poput HEP-a. Druga opcija bila bi zaduženje države koje se ne bi povoljno odrazilo na kreditni rejting, šansu za uvođenje eura i kretanje javnog duga.

Treća opcija strateški partner

Treća opcija je pronalaženje novog strateškog partnera za Inu koji bi zamijenio MOL. Ako se ide u IPO Hrvatske elektroprivrede, najvažnije je odlučiti što s novcem koji se prikupi njime jer je i u najcrnjem scenariju riječ o potencijalnih pet milijardi kuna kojima bi se mogle financirati ozbiljne akvizicije u regiji, proširiti tržište i broj korisnika, ali i izgraditi velika postrojenja u Hrvatskoj. Električna energija bit će sve traženija u budućnosti i njezina će potrošnja rasti za 40 posto do 2030. što treba imati na umu kada se donose odluke o HEP-u.

Komentari (15)
Pogledajte sve

Niti CEZ niti RWE nisu vlasnici prijenosne mreže u Češkoj i Njemačkoj već su to zasebne mreže.
Tebe očito buni razlika prijenosa i distribucije.

CEZ je zadnjih 15 -ak godina kupovao regionalne distribucijske firme po Češkoj, što ne znači da je to dobro, no HEP je već 100% vlasnik cijele i prijenosne i distribucijske mreže. To je ono što čini razliku.
Inače ne volim takve komparacije, jer to što netko proda svoju mrežu (dio, jer vlasnik 70% dionica CEZ-a je Republika Češka) ne znači da je dobro.
Prodali smo mi 55% INE pa što imamo.
Mađarska ima (neizravno) 40% MOLA pa što ona ima… Složi se samnom da nije isto.

@fahrudin

Ne znam da li se mjesecima razgovaralo ili nije s obzirom na tri vlade koje smo imali, ali svakako da je o tome trebalo razgovarati i pripremiti se za worst case scenario koji se upravo dogodio. Nemas tu sta javnost pridobiti na svoju stranu. Koju stranu? Pa Vlada i je tu kao funkcija naroda i treba raditi u korist gradana. Sto je tebi u interesu, kupiti nesto za 5 ili 50 kn? Ne znam, meni to nekako nema smisla, da hvalim konja kojeg zelim kupiti.

mr. market ce odredit cijenu u prvim danima trgovanja


Necu ulaziti u raspravu je li dobro kupiti INA-u ili nije ali izlaziti u javnost i govoriti kako je to strateski cilj ove Vlade jest potpuno neozbiljno da ne kazem bedasto. Ako je Vlada imala najmeru preuzeti MOL-ov dio onda je trebala odigrati puno pametnije. Evo i primjera zasto.

Zamislite da vas susjed ima auto koji vam se svida. Ako vam je u interesu kupiti to auto onda sigurno necete hodati gradom i govoriti kako je taj auto prekrasan i kako biste ga posto poto htjeli imati. Jer, ako vas susjed cuje da vam je njegov auto od "strateskog interesa" onda vam ga sigurno nece prodati po cijeni koju vi ponudite, nego ce vas drzati u saci i izmust od vas posljednju lipu.

Dakle, sve je jasno. I samo za kraj, da se dotaknem i HEP-a. IPO HEP-a radi HEP-a apsolutno podrzavam, a MOL-ov udio neka preuzme neki treci strateski igrac (mozda koji Rus ili neki umirovljeni general).
Uh sto volim rijec "strateski"! 🙂

Nisi u pravu. Pa o tome se već vjerojatno mjesecima u tajnosti razgovara. Mađari nemaju kome drugome prodati ako se RH ne usuglasi s time i konačno to je politička i gospodarska odluka i treba je izravno iskomunicirati s javnošću i pridobiti javnost na svoju stranu.

New Report

Close