Blokiranih 10.460 Riječana duguje 772 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 16:59
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Blokiranih 10.460 Riječana, koji duguju 772 milijuna kuna, moći će od 1. veljače gradu i komunalnim društvima podnijeti zahtjev za otpis dugova, a zasad se ne zna koliko će ih biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga.

Blokiranih 10.460 Riječana, koji duguju 772 milijuna kuna, moći će od 1. veljače gradu i komunalnim društvima podnijeti zahtjev za otpis dugova, a zasad se ne zna koliko će ih biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga.

Riječani koji su u blokadi, a njih je, po podatcima Fine, 10.460, te duguju 772 milijuna kuna, od čega gradu Rijeci 8,4 milijuna, gradu i gradskim komunalnim društvima moći će podnijeti zahtjev za otpis dugova od 1. veljače, rečeno je u srijedu na kolegiju riječkoga gradonačelnika.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je dug građana u Hrvatskoj gotovo 30 milijarda kuna, od čega se 66 posto odnosi na dug financijskome sektoru, a 12,4 posto središnjoj državi, što uključuje i jedinice lokalne te regionalne samouprave.

Rijeka je po broju dužnika na trećemu mjestu u državi, a po ukupnome dugu na četvrtome mjestu, iza Zagreba, Splita i Osijeka, rekao je Obersnel. Riječani financijskome sektoru duguju 663 milijuna kuna, a središnjoj državi oko 100 milijuna kuna, rekao je.

"U ovom trenutku teško je procijeniti koliko će Riječana biti obuhvaćeno mjerama otpisa duga, no s obzirom na sveobuhvatnost našega socijalnog programa, vjerujem da ih neće biti puno, ali vjerojatno će ih puno podnositi zahtjev drugim vjerovnicima", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Građani će od 1. veljače u poslovnicama Fine i na njihovim mrežnim stranicama moći provjeriti ispunjavaju li uvjete za otpis duga. Od 1. veljače do 1. travnja otpis dugova moći će zatražiti korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a nakon toga, do 30. lipnja, ostali građani koji ispunjavaju uvjete.

Gradonačelnik je istaknuo da je grad Rijeka dosad raznim mjerama građanima otpisao oko milijun kuna tražbina. Najugroženijim Riječanima grad pomaže i kroz socijalni program, za koji je potrošeno oko 28 milijuna kuna prošle godine iz gradskog proračuna, oko 856.000 kuna na teret proračuna gradskih komunalnih društava i oko 802.000 kuna iz županijskog proračuna.

Raznim oblicima pomoći koristilo se 9799 korisnika 2014. godine, rečeno je na gradonačelnikovu kolegiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close