Berlin i London puni, naši se vraćaju Tunisu

Autor: Saša Paparella , 25. kolovoz 2017. u 07:30
Turisti su i terorističke prijetnje prihvatili kao novu realnost kojoj se prilagođavaju/D. Marušić/PIXSELL

Unatoč napadu u Barceloni, ne otkazuju se putovanja u Španjolsku, a prijašnje žrtve, Berlin i London, bilježe rast.

Za razliku od situacije nakon prijašnjih terorističkih napada na europske gradove, hrvatski turisti zbog nedavnih događaja u Barceloni nisu otkazivali putovanja.    

Kako nam je potvrdila Ivana Maltar iz UHPA-e, većina organiziranih putovanja ide po planu, uključujući i tržišta kao što su Turska, Maroko, Tunis i Egipat. "Stručnjaci koji prate turističko gospodarstvo podsjećaju na ranija iskustva drugih europskih zemalja koje su bile pogođene terorističkim napadima (Velika Britanija, Francuska i dr.) te očekuju da će trend smanjenog broja putovanja  vjerojatno biti vrlo kratak. London, usprkos terorističkim napadima u ožujku i lipnju ove godine, bilježi porast prometa od sedam posto u odnosu na lani. I Berlin je zabilježio porast prometa, unatoč terorističkom napadu u prosincu 2016., dok je Francuska lani zabilježila pad broja turista za dva milijuna", kaže Ivana Maltar.  O tome da su i hrvatski turisti naučili živjeti s terorizmom posvjedočili su nam i u pojedinim agencijama.

"Teroristički napadi po europskim destinacijama u posljednje vrijeme ne utječu više toliko na inozemna putovanja naših građana kao što je to bio slučaj neposredno nakon napada koji se dogodio u Parizu 2015. ili u Bruxellesu 2016. Možemo zaključiti da su naši putnici na određeni način već oguglali na ovakve okolnosti – oni su to prihvatili kao neku novu realnost, kojoj se pokušavaju maksimalno prilagoditi", rekao nam je  Tomislav Kero iz Kompasa. Španjolska je jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u inozemstvo, a taj se trend, sudeći po bukingu, nastavlja i dalje, pa Kompas ne bilježi pad interesa za putovanjem u tu zemlju.

Na pitanje putuju li Hrvati ponovno u  destinacije koje su svojedobno bile pogođene terorističkim napadima, Kero kaže da "nakon zatišja u potražnji za putovanjima u periodu neposredno nakon nemilih događaja, velika većina destinacija uspješno se vratila na turističku scenu, pa su Pariz, London i Istanbul ponovno među najtraženijima. Ove je godine ponovno zabilježen veći interes za putovanjima u Jordan, Izrael, Tursku, Tunis, Maroko, koje su bilježile potpuni izostanak potražnje još od vremena izbijanja tzv. arapskog proljeća. Tako je ovo ljeto Tunis bio jedna od najtraženijih mediteranskih destinacija za ljetni odmor nakon stanke od gotovo pet godina. I dok se za jesenska putovanja na bliskoistočne i sjevernoafričke destinacije dobro popunjavaju kapaciteti, još  nema interesa za putovanjima u Egipat", ističe Tomislav Kero.

Upravo je Egipat prije arapskog proljeća bio iznimno popularan među putnicima agencije Atlas, pa je Sharm El Sheikh bila destinacija s tjednim polascima. Nikolina Frklić ističe da agencija sad ima relativno mali udjel Egipta u ponudi.  "Industrija još nema pravu alternativu za produkt Egipat koji je bio jedan od najatraktivnijih. Ove jeseni predstavit ćemo domaćem tržištu novu destinaciju za zimsko sunce – emirat Ras al-Khaimah (UAE). Iako se Turska oporavlja, još su ti volumeni mali. Za destinaciju Tunis više nema potražnje", rekla nam je Nikolina Frklić. Još jedna zemlja sjeverne Afrike, Maroko, repozicionirana je. Atlas je lani imao izravni charter let za Marrakech, a do kraja 2017. planiraju niz tura, kao i dva chartera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close