Banke očekuju oporavak kreditiranja malih i srednjih poduzeća

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 13:59
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako se u sektoru SME ne očekuje relaksacija pristupnih uvjeta za kreditiranje, ohrabruje što banke u 2013. očekuju najbrži rast kreditiranja upravo u tom segmentu.

“Dobra je vijest da banke u ovom trenutku očekuju početak oporavka kreditiranja segmenta malih i srednjih poduzetnika u 2013. godini”, stoji u uvodu Analiza Hrvatske udruge banaka pod nazivom  “Mala poduzeća: Ipak oporavak kreditiranja u 2013?”.

Od ožujka 2012. do ožujka 2013. bankarski krediti poduzećima smanjeni su za 12,5 milijardi kuna ili 9,7 posto. Ta brojka, međutim, ne prikazuje realno kretanje kredita, navodi se u Analizi. Tijekom 2012. došlo je do isknjižavanja državnim jamstvima pokrivenih kredita brodogradnji i prodaje velikoga dijela kreditnog portfelja jedne banke od 5,6 milijardi kuna. Nakon korekcije učinaka ovih transakcija može se zaključiti da je kontrakcija kredita poduzećima iznosila između jedan i dva posto, što je u korelaciji s padom ekonomske aktivnosti u 2012. godini. 

U SME segmentu opaža blago zaoštravanje uvjeta. To ne čudi ako se ima na umu stupanj rizika u SME segmentu, koji je daleko najveći u cjelokupnom kreditnom portfelju. Prema tome, u ovoj se godini ne mogu očekivati relaksacije pristupnih kreditnih uvjeta za mala i srednja poduzeća. Iako se u sektoru SME ne očekuje relaksacija pristupnih uvjeta za kreditiranje, ohrabruje što banke u 2013. očekuju najbrži rast kreditiranja upravo u tom segmentu.

Krediti državi i dalje najbrže rastu, dok se kod kredita stanovništvu i dalje bilježi pad. Takva su kretanja u skladu s očekivanjima banaka za ovu godinu. Anketni rezultat banaka mogao bi značiti da je proces restrukturiranja odmakao dovoljno daleko tako da vjerovnici mogu početi prepoznavati nove stabilne i rastuće segmente koji bi trebali sudjelovati u novom razvojnom i kreditnom ciklusu. Međutim, kreditni je portfelj i dalje opterećen prošlošću i dugotrajnom krizom čiji će se tragovi nastaviti osjećati još neko vrijeme, najmanje godinu do dvije.

Nedvojbeno je da je udjel loših plasmana u SME kreditima zabilježio najveći skok 2010., ali je i nakon toga nastavio sporijim tempom rasti, tako da je u tom segmentu omjer daleko najveći i prelazi 20 posto. S obzirom na odgođeno djelovanje krize, udjel je kod velikih poduzeća zabilježio najveći skok u prošloj godini, tako da u tom dijelu svjedočimo tek početku raspleta koji će trajati još godinama.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close