AZTN odobrio RWE-u stjecanje većinskog udjela u koprivničkom plinskim tvrtkama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2017. u 15:14
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tvrtka RWE Hrvatska je 7. veljače potpisala 51 milijun kuna vrijedne ugovore kojima je stekla 75-postotne udjele u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba.

 Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u četvrtak da je odobrila koncentraciju kojom RWE Hrvatska stječe većinu udjela u temeljnom kapitalu poduzetnika Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. 

Tvrtka RWE Hrvatska je početkom veljače ove godine ušla u vlasničku strukturu tvrtki Koprivnica plin i Koprivnica opskrba, u kojima je stekla 75-postotne udjele, za koje je u javnom natječaju ponudila najbolje uvjete.

Kako navode iz AZTN-a, ta će koncentracija imati učinak na mjerodavnom tržištu distribucije prirodnog plina na području Koprivničko-križevačke županije, na kojem Koprivnica plin ima koncesiju za obavljanje djelatnosti distribucije plina te na tržištu opskrbe prirodnim plinom na teritoriju Republike Hrvatske.

Provedbom koncentracije, RWE Hrvatska ulazi na tržište distribucije prirodnog plina na području Koprivničko-križevačke županije. Budući da je djelatnost distribucije prirodnog plina u cijelosti regulirana te je nije moguće obavljati bez koncesije koja se odnosi na točno određeno područje jedinica lokalne samouprave, provedbom ove koncentracije neće doći do strukturnih promjene na mjerodavnom tržištu, navode iz AZTN-a. 

Preuzimanjem udjela koji Koprivnica opskrba ima na tržištu opskrbe prirodnim plinom na području cijele Hrvatske, ojačat će ukupni tržišni udjel RWE Hrvatska na nacionalnom tržištu opskrbe plinom, na kojem će se njegov udjel kretati do pet posto. Vodeći takmaci na tom tržištu su Prvo plinarsko društvo, s udjelom između 25 i 30 posto, te Ina, s udjelom od 15 do 20 posto, podaci su AZTN-a.

Dodaju kako će se, s druge strane, Koprivnica opskrbi, preko vertikalne integracije unutar RWE Grupacije, omogućiti nabava jeftinijeg plina iz vanjskog izvora odnosno, zahvaljujući boljoj pregovaračkoj poziciji, iz izvora na hrvatskom tržištu, što će utjecati na smanjenje transportnih troškova. Naime, iako su jedinične cijene transporta prirodnog plina regulirane, provedba koncentracije omogućit će manje cijena transporta po jedinici proizvoda. 

Također, u daljnjoj liberalizaciji tržišta plina, kao i vjerojatnom okrupnjavanju distributera plina na tržištu Hrvatske, RWE Hrvatska putem stjecanja koncesijskih distributivnih područja, kao i izgradnjom nove distributivne mreže na postojećim distributivnim područjima, vidi priliku za širenje poslovanja i prisutnosti na tom tržištu. Time će se, navode proširiti dostupnost prirodnog plina za krajnje korisnike. Sve bi to trebalo dovesti do smanjenja cijene plina koju plaćaju krajnji kupci, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Na objavljeni javni poziv za podnošenje mišljenja i primjedbi na koncentraciju AZTN nije zaprimio nijednu reakciju, a kako je ocijenio da koncentracija nema negativni učinak na tržište, AZTN je odobrio na prvoj razini, zaključuje se u priopćenju Agencije. 

Tvrtka RWE Hrvatska je 7. veljače potpisala 51 milijun kuna vrijedne ugovore kojima je stekla 75-postotne udjele u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba.

Te je udjele Gradsko komunalno poduzeće Komunalac prodavalo na javnom natječaju, a RWE Hrvatska je na natječaju ponudila najbolje uvjete te postala većinski vlasnik koprivničke distribucije i opskrbe plinom s mrežom od oko 13 tisuća korisnika.

Gradsko komunalno poduzeća Komunalac ostaje vlasnikom 25 posto udjela u dvjema tvrtkama, objavljeno je na potpisivanju ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close