Argentinci žele logistički centar u Rijeci

Autor: Marija Brnić , 19. ožujak 2018. u 14:32
Dobar posao u Čileu i Argentini

Područje riječke luke argentinskoj kompaniji odgovara zbog položaja i blizine prometne infrastrukture, a sada bi trebali uslijediti razgovori s državnim i lokalnim vlastima.

Investicija u gradnju logističkog centra u Rijeci najveći je konkretan projekt s kojim se hrvatska gospodarska delegacija vraća iz prošlotjednih susreta s poduzetnicima u Čileu i Argentini, koji su održani u sklopu službenog posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zemljama Južne Amerike.

"Velika argentinska logistička kompanija iskazala je ozbiljan interes za greenfield ulaganje u logistički centar u riječkoj luci kojim bi stvorili temelje za snažniji ulaz argentinskih proizvoda na srednjoeuropsko tržište, potvrdio nam je Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) po povratku iz Južne Amerike. 

Nekretnine za turizam
Područje riječke luke odgovara im zbog svojeg položaja i blizine prometne infrastrukture, a sada bi, dodaje on, trebali uslijediti razgovori o mogućnostima za realizaciju ulaganja na višoj razini, s državnim i lokalnim vlastima. Osim ovog projekta, zanimanje za Hrvatsku na prošlotjednim razgovorima najviše je usmjereno na turistički sektor, kako za posjete Hrvatskoj, tako i za ulaganja u tom propulzivnom sektoru. Interes za ulaganja najviše su pokazali tamošnji Hrvati koji u Domovini imaju nekretnine i željeli bi ih staviti u funkciju.

Što se tiče konkretnijih poslova, razgovore je vodilo 15-ak tvrtki koje su uz AIK i Hrvatsku turističku zajednicu sudjelovale u delegaciji. Među njima bile su Podravka, za čije je proizvode iskazano zanimanje, kao i Dok-ing, no predstavilo se i nekoliko manjih poduzeća, a posebno je uspješan bio Majo Commercea, koji se ovih dana značajnije spominje na domaćem tržištu po svom inovativnom rješenju borbe protiv poplava "vodom protiv vode", kojim se upravo implementirao na području Hrvatske Kostajnice.

 

1 milijun

eura izvezli smo lani i u Čile i u Argentinu

Potragu za kupcima tražili su i Dalmatia charter iz Trogira, potom Primark, tvrtka koja nudi industrijske sustave označavanja proizvoda, zagrebačka tvrtka Sekom koja se bavi informatičkim i softverskim rješenjima. Jedna od niša iz koje s tržišta Europske unije južnoameričke države uvoze proizvode je i farmaceutski proizvodi, u što se, kako doznajemo, s optimizmom s ovog puta vratili iz Apipharma. Među tvrtkama koje su vodile razgovore još su i Bernarda, proizvođač namještaja Mobilar, te Stratus i sve propulzivnija informatička tvrtka InfoBip. Potencijal za izvoz opipavala je i Agencija Alan za hrvatsku proizvodnju oružja, koja je, doduše u skromnim količinama i iznosima, već izvozila u Argentinu. Međutim, skromne brojke označavaju i sveukupne trgovinske odnose, kako s Čileom, tako i Argentinom, a posebice kad je posrijedi hrvatski izvoz.

Lani je tako izvoz u Argentinu bio vrijedan tek 1,03 milijuna eura, a u Čile 1,16 milijuna eura. Niskoj razini prvenstveno doprinosi udaljenost i nepostojanje uspostavljenih kanala suradnje gospodarstava, zbog čega su i hrvatski proizvodi na tim tržištima potpuno neprepoznatljivi, čak i unatoč tomu što prema podacima Ministarstva vanjskih poslova u Argentini živi 250 tisuća, a u Čileu 200 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Neki od njih tijekom posjeta i razgovora s hrvatskom delegacijom iskazivali interes za stavljanjem u funkciju nekretnina kojima raspolažu, posebice u priobalju, gdje prepoznaju potencijal za razvoj turističke ponude. 

Komorska suradnja
Za poboljšanje gospodarske suradnje važan značaj pridaje se boljoj povezanosti čemu bi trebali pridonijeti sklopljeni ugovori o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Čileansko-hrvatske i Argentinsko-hrvatske komore. Hrvatski gospodarstvenici su u Čileu i Argentini ostvarili vrlo zanimljive i konkretne razgovore, a HGK će intenzivirati aktivnosti  na području Latinske Amerike gdje postoji izniman potencijal za suradnju" poručio je predsjednik HGK Luka Burilović, posebno ističući potencijal hrvatske zajednice koja tamo djeluje i među kojima su brojni profilirani gospodarstvenici i potencijalni investitori u hrvatsko gospodarstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close