Ante Ramljak: ‘Morat ćemo otpisati 70 posto dugova, a nagodba će uspjeti 100 posto’

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2017. u 08:09
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vladin povjerenik za Agrokor gostovao je sinoć u emisiji Zorana Šprajca na RTL televiziji.

Gost RTL Direkta u ponedjeljak bio je Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je rekao kako će Agrokor morati otpisati 70 posto dugova te da vjeruje kako će nagodba s vjerovnicima uspjeti 100 posto.

Već su novinari uočili da je po ovom planu Agrokor fantastična kompanija pa uopće nije jasno gdje je bio problem prije par mjeseci kad je donesen Lex Agrokor i kad ste vi preuzeli upravljanje? Kakvom ste to magijom riješili?

"Čarobnim štapićem".

Ili knjigovodstvenim štelanjem?

"Svi zaboravljaju koliki je ukupni iznos duga. Mi još nismo objavili ukupni iznos tražbina koji ovaj kompanija ima i ona je puno veća nego šta ovi operativni pokazatelji pokazuju što se tiče operativne dobiti kompanija".

Možete li reći koliki je iznos tražbina?

"Očekuje se ovih dana da ćemo podnijeti tablice tražbina na Trgovačkom sudu. U ovom trenutku jedino mogu reći da je iznos ukupnih tražbina i priznatih i neprizantih, da se vodi negdje oko 58 milijardi kuna. To je ukupni iznos"…

Koliki je realan otpis dugova? Činilo se da bi on morao biti 60-70 posto da bi vaša dobit odgovarala omjeru 1:6 prema dugovima da bi firma bila interesantna ulagačima. Jesam li puno rekao da će to biti 70 posto?

"Niste puno rekli. Mislim da je to u tim okvirima, 60, 70 posto. U tim okvirima ćemo razgovarati s bankama".

Dobavljači ne žele otpisati više od 15 posto, je li to realno?

"Moramo shvatiti da u ovom cijelu procesu namjera vjerovnika prema određenim grupama vjerovnika i njihovih tražbina neće biti ista. Imate različite klase, vrstu i prirodu tražbina. Mi ćemo u prijedlogu nagodbe ići s različitim vrstama i u različitim postupcima".

Gomila je tu interesa, kolika je po vama šansa da nagodba vjerovnika uspije?

"100 posto. Apsolutno". 

Ako do nagodbe ne dođe tvrtke idu u stečaj, što bi to značilo?

"Da bi nagodba uspjela, 66 posto ukupnog iznosa duga svih vjerojatnika mora glasati za nagodbu. U ovom trenutku imamo situaciju da je velika većina potraživanja neosigurana. Da dođe do stečaja, njihov povrat bi bio 0. Tako da je njima u interesu da dođe do nagodbe". 

Dakle nagodbu neće diktirati veliki vjerovnici, nego zapravo svi?

"Da, ne može jedan vjerovnik diktirati nagodbu"…. kazao je, među ostalim, Ramljak u intervjuu za RTL Direkt.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa da. Dobar posao Antisa. Otpisi 70% i zovi to carolijom. Agrokor vrhunski radi, nemamo pojma cemu je uopce bio potreban Lex Agrokor.

New Report

Close