Airbnb ugostio 45 milijuna ljudi

Autor: Marija Crnjak , 21. rujan 2017. u 07:56
Rast ponude u Hrvatskoj utjecao je i na povećan broj dolazaka turista/FOTOLIA

Gosti su iznimno zadovoljni ponudom u Hrvatskoj, daju prosječnu ocjenu 4,9, a 2800 iznajmljivača su ‘superhosts’.

Samo u tri ljetna mjeseca online platforma Airbnb globalno je realizirala 45 milijuna turističkih dolazaka, od čega oko petine čine obitelji, a najprometniji dan bio je 12. kolovoz kad je u Airbnb-ovim smještajnim kapacitetima bilo 2,6 milijuna ljudi, pokazala je analiza ljetne statistike.

Zahvaljujući duplo većem broju rezervacija nego u 2016. godini, u kompaniji očekuju snažan rast i u 2017. godini, zahvaljujući i rastu broja smještajnih kapaciteta koji su lani udvostručeni, a ukupan broj Airbnb-ovih apartmana dosegnuo 80 milijuna u 2016. U odnosu na prošlo ljeto, kompanija najveći rast bilježi u Aziji, pogotovo Kini koja je njihovo najmlađe tržište, pa kineski gradovi imaju rast prometa i do 500 posto. Porastao je i promet s tih emitivnih tržišta, zbog čega je iz regije Azija-Pacifik Airbnb u različitim destinacijama koristilo 7,5 milijuna turista.

Od svih 16 destinacija koje su imale najveći rast prometa, iz Europe izdvajaju samo rumunjski grad Cluj sa 187 posto rasta i Fort William u Škotskoj s rastom od 156 posto u odnosu na lani. Na popisu je i Kuba s 347 posto rasta prometa.  Očekivano, za ljetni odmor gosti najčešće traže morske destinacije, od Brazila do Novog Zelanda, a kad su obitelji u pitanju najtraženije destinacije su SAD, Francuska, Italija i Španjolska. Obitelji odsjedaju u Airbnbovim kapacitetima najčešće kako bi istražile zabavne sadržaje kao što su parkovi, zoološki vrtovi, plaže i prirodni rezervati.

Većina Airbnbovih gostiju voli aktivni odmor, popularni su kajaking kroz centar Praga, pješačenje na rubovima Toronta, jedrenje, jahanje, ali i ples. Kako je poznato, snažan rast imali su i u Hrvatskoj, u ljeto su ušli s nešto manje od 103 tisuće smještajnih objekata na svojoj platformi, za razliku od svega 36 tisuće u svibnju 2015. godine. U Hrvatskoj je ovog ljeta broj kapaciteta Airbnba porastao za 59 posto u odnosu na lani, a najveći broj apartmana iznajmljuju u Splitu, slijede Zadar, Pula, Korčula te Dubrovnik.

Zagreb ima više od 3300 aktivnih smještajnih kapaciteta, što je gotovo za trećinu više nego lani, a u godinu dana za 68 posto je porastao broj gostiju koji su u Zagrebu spavali preko Airbnba.  Podatke Airbnba za ljeto u Hrvatskoj još čekamo, a zahvaljujući sezonalnosti radi se o najjačem prometu u godini. Kako su nam otkrili ljetos, statistike Airbnba pokazuju da su gosti u prosjeku iznimno zadovoljni ponudom u Hrvatskoj, s prosječnom ocjenom od 4,9 od 5, pri čemu 13 posto apartmana ima čistu peticu, a 2800 iznajmljivača status "superhost".

Komentirajte prvi

New Report

Close