‘Agrokor u Baranji spaja tehnologiju i zelenu energiju’

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2015. u 09:49
Herman Seidl, Mihael Zmajlović, Dalibor Poznić, Marta Bogdanić, Robert Marković

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović obišao Poslovni kompleks Mitrovac u pratnji šefa Belja.

Agrokorov Poslovni kompleks Mitrovac primjer je kako se visokotehnološka proizvodnja spaja s obnovljivim izvorima energije i otvaranjem zelenih radnih mjesta.

Izjavio je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon obilaska toga kompleksa u Baranji, koji se sastoji od farme mliječnih krava, staklenika za uzgoj rajčica te bioplinske i solarne elektrane, u pratnji predsjednika Uprave Belja Dalibora Poznića. "I Ministarstvo potiče korištenje obnovljivih izvora energije u poslovnom i javnom sektoru, za što je ove godine osiguran 31 milijun kuna. Projekti obnovljivih izvora energije omogućavaju uštede, tvrtke postaju konkurentnije, čuva se okoliš i stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, kojih smo u ovom mandatu otvorili 11.000", istaknuo je Zmajlović.

"Ovo je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u poljoprivredu u posljednjih nekoliko godina. Kompleks Mitrovac primjer je sinergije napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća", izjavio je Dalibor Poznić. Ministarstvo zaštite okoliša kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiče korištenje obnovljivih izvora energije u javnom i poslovnom sektoru. Ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost realizira dva projekta obnovljivih izvora energije. S 13 milijuna kuna sufinanciraju se projekti obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru.

Javni poziv, koji još traje, namijenjen je vlasnicima hotela, kampova, drugih vrsta ugostiteljskih i turističkih objekata namijenjenih smještaju, a dosad je stiglo više od 50 prijava. Završen je javni natječaj za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije namijenjen tvrtkama, razvojnim agencijama te gradovima, općinama i županijama. Na nj je pristiglo 165 prijava za projekte koji će se sufinancirati s 18 milijuna kuna poticaja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neš ti tehnologije, na slici trči, trči pa paradajz. 🙂

New Report

Close