Agrokor preuzeo gubitašku tvrtku supruge guvernera Rohatinskog

Autor: Danijela Jozić,VLM , 30. kolovoz 2011. u 08:50

U srpnju je tvrtka Romah, čiji je vlasnik i direktor bila supruga Željka Rohatinskog, prodana Agrokoru i sada je na adresi Trg D. Petrovića 3, gdje je sjedište koncerna

Koncern Agrokor u srpnju je postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o. koja je dotad bila u vlasništvu supruge guvernera Željka Rohatinskog. Do ove je informacije Poslovni dnevnik došao istražujući guvernerovu imovinu, a konkretno nas je zanimalo zašto Rohatinski u imovinskoj kartici nije prijavio kuću na Gornjem Bukovcu u kojoj živi.



PXL

Kuću su pojedini mediji spominjali u više navrata, portretirajući guvernera, jer je riječ o trenutno najpopularnijem dužnosniku u državi, ističući pritom da je sve do nedavno živio u malom stanu u Novom Zagrebu, te se tek prije nekoliko godina preselio na obronke Medvednice. “Vlasnik kuće je tvrtka u vlasništvu supruge guvernera Rohatinskog. Informacija o navedenoj tvrtki sadržana je u imovinskoj kartici koju je guverner sukladno propisima uputio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa”, kratko nam je poručeno iz HNB-a. No guverner, čini se, u trenutku odgovaranja na naš upit (petak, 26. kolovoza) uopće nije znao da je još u srpnju tvrtka Romah, čiji je vlasnik i direktor sve donedavno bila njegova supruga Marija, prodana koncernu Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića! Sjedište Romaha sada je na adresi Trg Dražena Petrovića broj 3 gdje je i sjedište toga koncerna, a kao direktorica se navodi Ljiljana Mikulić. “Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah”, poručili su nam iz Agrokora. No, zapravo se radi o nepoznatoj i maloj tvrtki koja već barem četiri godine posluje s gubicima. Tijekom 2010. godine Romah je ostvario prihode od oko 548.000 kuna, uz gubitak od 184,6 tisuća kuna. Godinu dana prije prihodi su iznosili 470.000 kuna, uz gubitak od 364.000 kuna. I 2008. godine je tvrtka uz prihode od 765.000 kuna imala minus od 110.000 kuna.

Iako smo i guvernera Rohatinskog pitali o vrijednosti kuće na Gornjem Bukovcu, ostali smo bez odgovora. Također je u priči o kući vrlo intrigantan podatak iz zemljišnih knjiga. Kao vlasnik “jedan kroz jedan” na toj se lokaciji navodi izvjesni Anto Stojaković. Još 2004. godine se Romah htio zabilježiti kao vlasnik kuće, no takav je prijedlog odbijen. U kratkom razgovoru sa Stojakovićem nismo uspjeli doznati zašto je to tako, a on je odbio komentirati slučaj, uputivši nas na guvernera Rohatinskog. Inače, Željko Rohatinski je, prema aktualnim podacima iz njegove imovinske kartice, prijavio bruto plaću od 48.300 kuna (neto 24.000 kuna) te dva stana (jedan od 55 i drugi od 63 četvorna metra). Stanovi vrijede 700, odnosno 900.000 kuna. Prvi je stan naslijeđen, dok je za drugi podignut kredit kod banke. Kao dohodak od nesamostalnog rada navodi se godišnji iznos od 117 tisuća kuna. Guverner je ove godine podigao i kunski kredit kod PBZ-a u vrijednosti od 150 tisuća kuna na 5 godina. Inače, supruga Željka Rohatinskog još se vodi kao vlasnica tvrtke Romah, čije je sjedište bilo u Turininoj ulici u Novom Zagrebu.

Posao i prijatelji

Prije guvernerske fotelje bio u Agrokoru
Veza Ivice Todorića i Željka Rohatinskog datira još iz studentskih dana, a guverner je vrlo kratko vrijeme, svega nekoliko mjeseci, bio zaposlen u Agrokoru kao direktor za makroekonomske analize (od travnja do srpnja 2000. godine). Nakon toga je Rohatinski prvi put izabran za guvernera. Proljetos se počelo šuškati kako upravo krupni kapital gura Rohatinskog u politiku, no guverner je gostujući prije nekoliko tjedana u Dnevniku HTV-a još jedanput tako nešto demantirao. “Zar vam izgledam kao netko tko jedno govori, a drugo radi? Ostajem pri onome što sam prvi put rekao. Nemam političkih ambicija niti ću se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima i pri tome ostajem”, rekao je tada Rohatinski.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Čekajte malo. Ovo je zanimljiva informacija. Firma žene od Rohatinskog je stvarala gubitke godinama, dok joj isti muže nije mogao nikakvim savijetom pomoći, osim da nađe mecenu koji će pokriti dugove. I takav čovijek nam vodi HNB i monetarnu politiku.

Činjenica je da otvaranje i zatvaranje špediterske kuće – nije nikakav ekskluzivitet, pogotovo ne Agrokoru-
vodećem uvozniku .
Da je gosp. Rohatinski imala svoje vrijedne partnere- zbog kojih je i poslovala usprkos gubicima- moguće je…

Uobičajena je praksa- da se dio- ponavljam DIO- poznatih javnih i uspješnih ličnosti- mora nekako
riješiti slobodnog vremena svojih supruga ili supružnika. Nije , gosp. Rohatinski – jedini- koji mora uzdržavati ženu i plaćati njene dugove , kredite i obveze…i obratno.
Ne znam koliko gospođa Rohatinski ima godina, ali vjerojatno- razmišlja o mirnijim aktivnostima i odgovarajućim mirnijim obavezama………/ zbog toga je zavlačila sa stečajem i riješila se firme – jednostavnom prodajom-/.
To su moje pretpostavke- koje ne mijenjaju – pozitivan odnos i stav prema obitelji Rohatinski.

Kad Agrokor, kojem po pisanju medija Vlada RH (dakle HDZ) pokriva dugove, kupuje tvrtku bez vrijednosti (navodno gubitašku) i za koju u Hrvatskoj gotovo da nitko nije znao dosad, onda je to svakako nešto što bi javnost trebalo zanimati. Vjerojatno se ne radi o unikatnom slučaju. Delikatno u ovom slučaju je da se radi o tvrtki supruge guvernera HNB-a. Prva pitanja koja se meni osobno postavljaju su, što Agrokor ovim dobiva i koja se usluga zauzvrat traži od gospodina Rohatinskog? S obzirom da su parlamentarni izbori pred vratima postavlja se i pitanje ukoliko se ta činjenica može povezati s ovom poslovnom transakcijom.

New Report

Close