Agro logistici dosuđeno 50 hektara Farme Senkovac

Autor: Suzana Varošanec , 20. travanj 2016. u 15:29
Farma Senkovac/D. Santoši/VL

Bjelovarska tvrtka na bivšoj farmi svinja uzgajat će ovce za tursko tržište.

Na zemljištu od 50 hektara, imovini propale tvrtke Farma Senkovac koja je prije stečaja bila među najvećim domaćim svinjogojskim farmama, a po nekima u vrhu i po uspješnosti, kako stvari stoje budućnost je u ovcama koje će se ondje uzgajati i plasirati na veliko tursko tržište. Riječ je o novom projektu kojem se vrata širom otvaraju jučerašnjom odlukom Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Naime, u tom je stečaju došlo do preokreta: nevažećom je oglašena prodaja navedene imovine prvotnom kupcu istarskoj tvrtki Ban produkt, koja je na posljednjoj 13. javnoj dražbi izlicitirala najvišu cijenu. No, tvrtka nije uplatila kupovninu, pa je umjesto njoj po novome vrijedna imovina dosuđena bjelovarskoj tvrtki Agro logistika, koja mora u roku 30 dana od pravomoćnosti rješenja uplatiti 3,8 milijuna kuna. U tom slučaju ovaj će investitor steći zemlju po cijeni od oko 7,6 kuna po četvornom metru, a za novi proizvodni program uzgoja ovaca i janjaca navodno ima osigurano veliko tržište, pa će sve što proizvede navodno bez problema plasirati u Tursku.

Sam biznis plan potvrdio nam je Josip Matić, direktor Agro logistike, dok stečajni upravitelj Franjo Otročak objašnjava da se Ban produkt može žaliti, no kako je kazao "ne postoji sud koji bi toj tvrtki dao za pravo jer se čekalo na uplatu kupovnine 30 dana duže nego li je to bilo određeno". Pored toga stečajni upravitelj iznosi podatak da je Ban produkt već dva puta licitirao. "Prvi put se istarska tvrtka javila lani te je i tad bila izlicitirala najvišu cijenu, no čekali smo je šest mjeseci da uplati novac. Tad je prvi put izgubila jamčevinu, a sad se ponovo javila, i pobijedila, ali opet nema novce. Tvrtka Ban produkt, dakle, dosad je ukupno dala 760.000 tisuća kuna jamčevine i gubi pravo na ta sredstva, a slučaj je neobičan te moram reći da od kad radim ovaj posao ništa slično nisam vidio", kaže Otročak.

Stečajni upravitelj navodi da se prošlog tjedna čuo s vlasnikom Ban produkta. Tvrdi da mu je sugerirao da do kraja tjedna uplati kupovninu jer će inače sud poništiti rješenje, pogotovo nakon što je razlučni vjerovnik od suda tražio žurno rješavanje. "Upoznat s problemima u realizaciji kredita sugerirao sam razgovor sa stečajnom sutkinjom, a kako sredstva nisu uplaćena, dosuda je osnovano poništena", zaključuje stečajni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close