9 od 10 zaposlenih u Hrvatskoj zapošljava se na određeno

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od 178 tisuća radnika koje su se tijekom 2017 godine zaposlili u nekoj tvrtki ili instituciji, samo 16 tisuća radnika potpisalo je ugovore na neodređeno.

Trenutačno je u Hrvatskoj oglašeno 26 tisuća slobodnih radnih mjesta, ali na tim bi poslovima samo dvije tisuće radnika mogle dobiti ugovor za stalno, a svi ostali ugovore na određeno.

Od 178 tisuća radnika koje su se tijekom 2017 godine zaposlili u nekoj tvrtki ili instituciji, samo 16 tisuća radnika potpisalo je ugovore na neodređeno, piše Večernji list.

Preostalih 91 posto, odnosno nepune 162 tisuće osoba ušle su u svijet rada preko ugovora na određeno, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Takvi se ugovori zaključuju na tri ili šest mjeseci pa ponovo natrag na burzu ili nekamo u inozemstvo! Raniji Uskrs pokrenuo je ovogodišnji val zapošljavanja već u veljači, a kako se ljeto bude primicalo, množit će se i žalopojke o nestašici radne snage. Premda je živnulo, hrvatsko tržište rada ima i svoje tamno naličje jer, osim što se radnicima uglavnom nude slabije plaćeni poslovi u uslužnom sektoru, čak devet od deset zaposlenih u Hrvatskoj zapošljava se uz ugovor na određeno.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
  • Jovan
    Jovan 3:54 17.4.2018.

    odredjeni broj ljudi vas izrabljuje, osiiromašije, podcijenjuje u cilju gomilanja vlastitog bogatstva, ovo vam je više robovlasnički sistem, a vi ste - robovi, tražili ste- gledajte!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!