7 stvari koje trebate znati ako planirate preseliti u Njemačku

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2015. u 10:26
Foto: Thinkstock

Treba se prilagoditi na nove kulture, jezik, pravila ponašanja, i mnogo drugih stvari.

U vrijeme dok neki građani napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom, Njemačku mnogi smatraju obećanom zemljom. No, život u drugoj državi daleko je od "meda i mlijeka", prvenstveno zbog činjenice da se treba prilagoditi na nove kulture, jezik, pravila ponašanja, i mnogo drugih stvari.

Planirate li živjeti u Njemačkoj, ovo je prema pisanju Business Insidera 10 stvari koje trebate znati:

1. Učenje jezika je jako bitno
Iako sve više Nijemaca govori engleski jezik (a nije uvijek bilo tako), još uvijek vam se može dogoditi da ćete i u najvećim gradovima naići na ljude koji govore samo njemački. Zbog toga je vrlo važno naučiti njemački jezik, a današnje brojne škole stranih jezika i on-line tečajevi itekako olakšavaju stvar.

2. Nijemci vole bicikle
Njemačka prometna infrastruktura puna je biciklističkih staza, a upravo je bicikl najpraktičnije i najjeftinije sredstvo kojim se možete koristiti kada preselite u veći grad. Osim toga, bicikliranje je zdravo!

3. Gotovina umjesto kartice
Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj se uglavnom plaća gotovinom. Vrlo lako se može dogoditi da u restoranu ili dućanu ne primaju kartice, stoga uvijek kod sebe imajte "prave" novčanice.

4. Elektronska glazba
Iako to mnogi smatraju stereotipom, Njemačka je čuvena po elektronskoj i tehno glazbi (Scooter, Marusha i dr.). Čak i u manjim klubovima takva vrsta glazbe pušta se jednom tjedno, a kad je atmosfera prava teško ćete odoljeti plesu sa jakim ritmovima.

5. Hrana
Iako mnogi misle da je Njemačka "ograničena" kobasicama i pivom, to nikako ne stoji. Njemačka je poznata po mnogim internacionalnim restoranima poput turskih, talijanskih, kineskih, meksičkih, američkih i sl. 

6. Odlična gazirana pića
Njemačka nudi veliki broj kvalitetnih gaziranih pića, a tijekom ljeta naročito je osvježavajuć "Diesel" – miks cole i piva, tu je i njemački brend "Fritz Cola", a Nijemci često piju i "Spezi" – miks cole i fante.

7. Sve se reciklira
U Njemačkoj je već godinama ustaljena praksa zbrinjavanja otpada, pa se tako reciklira gotovo sve, a smeće se sortira po kategorijama – papir, staklo, itd. Nijemci su poznati po svojoj besprijekornoj disciplini.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Pa ja sam zato i potegao na istok. Sjever mi je hladan,jug tuzan,zapad siromasan. Ostaje samo istok.


Koja je ura kad je i delboy odlucija postat mediteranac/balkanac. Ja sam uvijek za njega mislio da je ona prava becka skola.

ja smatram da su narodi mediterana i balkana fini kad treba, a puno iskreniji tijekom tjedna. kakvi su švabe i ekipa stvarno kad se opuste, pogledajte svakog vikenda i u vrijeme ljetovanja u državama mediterana kad popiju. to je degutantno za gledati. je.b.eš život pun suzdržavanja. ne bih išao živjeti u njemačku da je zadnja zemlja svijeta. uostalom, ovi što idu ne shvaćaju da su pare na istoku, a ne na zapadu.

Koja je ura kad je i delboy odlucija postat mediteranac/balkanac. Ja sam uvijek za njega mislio da je ona prava becka skola.


može li gluplje. Nijemac je 'bolji' od nas samo po tome što ima organiziraniju državu koju sluša kao pudlica. Nije neka osobina za divljenje iako je današnji kriterij čim veće bogatstvo nacije. Ali to plaćaju nikakvim životom sa strane mimo radnog vremena, opijaju se subotom do besvijesti.

Jadno je samo da mi ne možemo organizirati državu barem kao Nijemci što zaista nije neka mudrost.

i ne trebamo mi ništa mijenjati. kod nas je sve ok. problem je što glavonje silom iz nas (a isto je u italiji, grčkoj, turskoj i dr..) žele napraviti švabe, što mi ne možemo biti. i onda postoji ekipa koja je to prihvatila (jer su zapravo kreteni bez smisla života i bez uživanja) i postojimo mi koji to nikada nećemo prihvatiti (zato i imamo stalni sukob tzv “evropejaca” tj. švabofila i “balkanaca” tj. mediteranskog oblika života.

New Report

Close