3 stvari o kojima trebate voditi računa kad nabavljate automobil

Autor: Mazars Cinotti Consulting , 02. travanj 2015. u 14:21
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Što definiraju propisi vezano uz odbitak pretporeza pri nabavki osobnih vozila i drugih automobila?

Gotovo u svakom društvu u analitici dugotrajne imovine ili ulaznim fakturama za najam možemo pronaći osobne automobile i druga motorna vozila. Ono što je zanimljivo kod predmetnih sredstava jest da porezni propisi u određenom dijelu drugačije tretiraju predmetna sredstva od drugih oblika imovine ili primljenih usluga.

Vezano uz navedeno, porezne obveznike najviše interesira u kojim slučajevima mogu odbiti pretporez i koju popratnu dokumentaciju isti moraju voditi kako bi izbjegli porezne rizike osporavanja pretporeza i/ili zaračunavanja dodatnih poreznih obveza.

Što definiraju propisi vezano uz odbitak pretporeza pri nabavki osobnih vozila i drugih automobila?

Vezano za odbitak pretporeza porezni propisi definiraju da porezni obveznik ne može odbiti pretporez za nabavu i najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima.

Međutim, za navedeno ograničenje postoji izuzeće, a to je da se navedena odredba o ograničenju odbitka pretporeza ne primjenjuje ako se radi o osobnim automobilima i drugim prijevoznim sredstvima za osobni prijevoz koja se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju.

Ono što je izazvalo mnoga pitanja u praksi je pojam servisne službe. U jednom od svojih mišljenja, Porezna uprava je istaknula kako se servisnom službom smatraju usluge utvrđivanja kvara, odnosno popravka vozila, uklanjanja vozila s ceste i njihov prijevoz.

Dana 20. ožujka 2014. godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost kojim je, između ostalog, propisano da se pretporez može odbiti samo za motorna vozila kategorije N1 koja su razvrstana u tarifnu oznaku 8703 Carinske tarife i nisu predmet oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila prema Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila.

Međutim, i dalje treba biti oprezan s odbitkom pretporeza jer bi se ista vozila trebala koristiti za obavljanje djelatnosti (nabavu materijala, dostavu proizvoda/robe i sl.). Dodatno napominjemo da je za navedena vozila također potrebno voditi radne/putne naloge iz kojim je moguće nedvojbeno utvrditi u koju je svrhu vozilo korišteno.

Mjesto oporezivanja isporuke automobila

Pri stjecanju automobila iz druge države članice EU važno je obratiti pažnju na nekoliko činjenica koje utječe na obvezu plaćanja PDV.

Prije svega, mjesto oporezivanja automobila ovisi o činjenici stječe li se novo ili rabljeno vozilo. 

Odredbe Zakona o PDV-u definiraju da se novim prijevoznim sredstvom, između ostalih smatraju kopnena motorna vozila koja su prešla do 6 000 kilometara ili od datuma prve uporabe nije proteklo više od 6 mjeseci. Porezna uprava u jednom od svojih mišljenja navodi da se datumom prve upotrebe smatra datum prve registracije prijevoznog sredstva. 

  • Oporezivanje novih automobila

Zakonske odredbe definiraju da je predmet oporezivanja PDV-om svako stjecanje novih automobila i to bez obzira da li je takva osoba porezni obveznik ili pravna osoba koja nije porezni obveznik ili bilo koja druga osoba (primjerice i građanin). Navedeno znači da pravo na oporezivanje novih automobila uvijek ima država članica u kojoj otprema (isporuka) novih prijevoznih sredstava završava, neovisno o tome tko je kupac ili prodavatelj. Za navedeno stjecanje porezni obveznik je dužan sastaviti obrazac prijave stjecanja novih prijevoznih sredstava (obrazac NPS), prijavu stjecanja (PDV-S) te samozaračunati PDV. Osoba koja nije porezni obveznik niti ima dodijeljen PDV identifikacijski broj mora stjecanje novog automobila prijaviti poreznoj upravi u roku od 10 dana od stjecanja i također predati i sastaviti obrazac NPS. Iznimno, obrazac NPS nije dužan sastaviti osoba koja nova prijevozna sredstva nabavlja radi daljnje prodaju.

  • Oporezivanje rabljenih vozila

Rabljena vozila možemo definirati kao sva ona vozila koja ne udovoljavaju uvjetima da bi se smatrala novima u smislu Zakona o PDV-u. Važnu ulogu kod oporezivanja PDV-om ima činjenica tko je isporučitelj, tko je kupac, je li isporučitelj bio dužan obračunati PDV te ako nije na temelju kojih zakonskih odredbi se oslobodio.

Odredbe Pravilnika o PDV-u definiraju da se PDV ne obračunava i ne plaća u slučaju nabave rabljenog prijevoznoga sredstva iz druge države članice:

  • ako je isporučitelj porezni obveznik koji ima sjedište u drugoj državi članici te je na isporuku rabljenog prijevoznoga sredstva primijenio posebni postupak oporezivanja marže. Na računu je potrebno navesti da je PDV obračunat prema posebnom postupku oporezivanja marže
  • ako je isporučitelj fizička osoba, mali porezni obveznik ili pravna osoba koja nije porezni obveznik koji pri nabavi prijevoznog sredstva kojeg isporučuju u tuzemstvo nisu imali pravo na odbitak pretporeza u svojoj državi članici.

Međutim, odredbe pravilnika o PDV-u definiraju da se PDV obračunava i plaća na rabljena prijevozna sredstva koja stječe osoba registrirana za potrebe PDV-a u tuzemstvu od isporučitelja koji je registriran za potrebe PDV-a u drugoj državi članici i prijevozno sredstvo je isporučio pod uvjetima iz članka 41. stavka 1. (inozemni prijenos porezne obveze).

Dodatno napominjemo da se isporučitelj iz države članice mogao osloboditi na temelju predmetnog članka samo ako je pri isporuci bio dužan zaračunati PDV (jer je isti odbio pri nabavci) te iz razloga što vozilo isporučuje drugom poreznom obvezniku u drugu državu članicu registriranom za PDV u toj državi članici.

Zaključak

Vezano za nabavku automobila potrebno je obratiti pažnju na nekoliko aspekata istih prije nego se mogu evidentirati u poslovnim knjigama:

  • radi li se o novim ili rabljenim vozilima
  • ako je riječ o rabljenom vozilu, tko je isporučitelj istih te koji je porez i na koji način zaračunao
  • ako je zaračunata obveza za PDV, može li se priznati pretporez (ovisi o vrsti automobila te svrsi korištenja istoga)

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sponzorirani članak?

New Report

Close