20 primjera dobre prakse projekata energetske učinkovitosti

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2014. u 11:41
Fotografija je preuzeta iz brošure '20 primjera dobre prakse projekata energetske učinkovitosti'

Preuzmite brošuru o primjerima dobre prakse projekata energetske učinkovitosti.

Uvodne riječi

Svjesni smo sve većih klimatskih promjena koje su između ostalog uzrokovane ljudskim djelovanjem i proizvodnjom i potrošnjom energije iz fosilnih goriva. Istodobno, gospodarski razvoj i rast životnog standarda za sobom povlače rastuće potrebe za energijom. Upravo to je u posljednjim desetljećima najveći motiv stručnjacima za razvoj novih, učinkovitijih proizvoda i sustava, a vladama diljem svijeta za informiranje i edukaciju o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije te njihovo poticanje i primjenu u svim sektorima potrošnje.

Primjena načela energetske učinkovitosti ne znači samo veće troškove ili odricanje već upravo priliku da s resursima koje imamo postignemo bolje rezultate i pritom imamo manji štetan utjecaj na okoliš. Naše društvo sve je svjesnije važnosti očuvanja okoliša, a istovremeno su ‘zelena’ radna mjesta dio rješenja današnjih gospodarskih problema. Stoga konstantno radimo na stvaranju uvjeta i kvalitetnih zakonodavnih okvira kako bismo privukli ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, stvorili nova ‘zelena’ radna mjesta te smanjili ovisnost o klasičnim izvorima energije i štetne emisije stakleničkih plinova u atmosferu.

U proteklim godinama je s tim ciljem Vlada Republike Hrvatske donijela i niz strateških programa poticanja energetske učinkovitosti, poput programa obnove zgrada javnog sektora, programa energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te komercijalnih zgrada. Želimo omogućiti lakšu primjenu mjera energetske učinkovitosti u lokalnim jedinicama, industrijskim postrojenjima i tvrtkama te u kućanstvima kako bismo podigli kvalitetu poslovanja naših tvrtki i javnog sektora te kvalitetu života svih naših građana. Sve što radimo naposljetku je posvećeno očuvanju naših prirodnih bogatstava, čistoće okoliša i zraka, čija vrijednost je neprocjenjiva.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode

******

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima važnu ulogu u provedbi nacionalnih programa i projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u svim sektorima neposredne potrošnje: od industrije i prometa, pa do uslužnog sektora i kućanstava. Dosad smo sudjelovali u više od 3800 raznih projekata koji se tiču energetske učinkovitosti, a u ovoj brošuri smo izdvojili njih 20, kako bismo prikazali mjere koje je moguće implementirati, mogućnosti sufinanciranja, iznose investicija te potencijal ušteda energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova. Naime, projekte u koje investiramo kontinuirano pratimo i verificiramo ostvarene uštede, kako bismo potvrdili pozitivan učinak ulaganja u projekte energetske učinkovitosti te time poticali daljnje investicije i zapošljavanje.

Osim projekata kakvi su prikazani u ovoj brošuri, Fond sufinancira i izradu raznih strateških dokumenata, studija, istraživačkih i razvojnih projekata kao i projekte edukacije i poticanja energetski energetski učinkovitog ponašanja, što je preduvjet za „zeleno“ razmišljanje. Nadamo se kako će vam prikazani primjeri biti inspiracija i motivacija za nove projekte, zahvaljujući kojima ćemo zajedno utjecati na smanjenje štetnih emisija i dosezanje nacionalnih i globalnih ciljeva očuvanja okoliša.

Sven Müller, direktor Fonda  

******

Iz priloga preuzmite cijelu brošuru "20 primjera dobre prakse projekata energetske učinkovitosti"

Komentirajte prvi

New Report

Close