ZPK ne donosi samo štetu bankama, već i kaos u praksi

Naslovnica Forum Komentari članaka ZPK ne donosi samo štetu bankama, već i kaos u praksi

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gospodo iz HNB nastavljate putem vašeg prethodnika gospodina Rohatinskog. Umjesto da podržite gospodina Linića i njegove poteze ponovo se svrstavate na stranu banaka, koje su godinama osiromašavale kako ovaj napaćeni narod tako i privatni sektor. Zbog nezasitnih banaka gladnih profita otjerali su veliki broj naših sugrađana na ulicu, a poduzeća zbog visokih kamata koje nisu mogli vraćati otjerali u stečaj.
Navodite da je učinak zakona dvojben i upozoravate da će samo dio klijenata imati niže rate, a neki čak i više”, a na kraju plačete nad sudbinom banaka koje će izgubiti veliki dio svoje dobiti. Pa kako to???? Bez koliko novaca smo mi ostali sve ove godine jer banke nisu poštivale zakone. Da li je po vama uredu da nas banka samo nakon 20 dana po sklapanju ugovora o stambenom kreditu obavjesti da nam podiže kamatnu stopu sa 4,15% na 5,00%. Da li je pravedno da nam rata kredita s početnih 3.900,00 kuna naraste na sada astronomskih 6.600,00 kuna. Danas da idemo vratiti stambeni kredit koji smo digli u francima u visini od 100.000 eura za stan od 53 kvadrata 2007 godine morali bi izdvojiti 133.000 eura. Kredit već otplaćujemo 5 godina, a dužni smo 33.000 eura više. Trebamo li do kraja života živjeti u dužničkom ropstvu iz kojega se za sada ne vidi izlaz. Nadu nam daje ipak gospodin Linić i udruga franak. Pozivam sve saborske zastupnike da podrže gospodina Linića jer svoje plaće koje dobivaju dobivaju iz naših poreza i zarada, a ne od Banaka koje su svoje profite iznijeli iz države.

Sramotno je da nitko iz redova banaka i hnb-a nije SLUŽBENO rekao da je to jedna velika svinjarija i da se nitko nije iskorigirao. Sramota svih bankarskih i ekonomsko analitičnih kravata i skupih odijela koja su ovih godina dobila miris jakuševca.

sa bankama je kao i sa svim kaj se financira iz drž proračuna,otpori su ogromni,jedino sve funkcionira kad treba disciplinirati građane počevši sa uvođenjem oib,legalizacija,naplata kazni,steže se sa svih strana

Bit će katastrofa ako ne bude političke volje da se ovim zelenašima i kamatarima najgore vrste, konačno stane na kraj. Saziv sabora izglasan je voljom građana/birača, a broj onih građana od kojih banke isisavaju golemi ekstra-profit na ime otplate mjesečnih rata za kredite podignute u CHF premašuje 100 tisuća. Dakle preko 100 tisuća onih od kojih je zasigurno veći dio dao svoj glas nekoj od političkih opcija na prethodnim izborima. Ako političari ne mogu zaštititi građane vlastite države koji su im poklonili povjerenje na izborima, mislim da im je red da zajedno s kamatarima spakiraju kofere i otvore prostor za promjene koje su neizbježne.

Bez brige, vozi hidra k'o hidrogliser ! [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

“Osim što će banke imati samo u prvoj godini stotinjak milijuna eura štete”

Kolika je bila dobit banaka dok se lihvarilo na štetu retaila?

“Vlada je, da zaštiti klijente od samovolje banaka, odredila da promjenjivi dio kamate bude vezan isključivo uz objektivne promjene cijene novca na financijskim tržištima, no za HNB je praktično rješenje sporno”

Kamatna stopa mora imati čvrsto mjerljivo uporište a ne da ovisi o samovolji managementa banaka već kad ih HNB ne želi regulirati iako mu je to jedna od stavki postojanja koja je neosporna!

“Onima koji su kredit podigli 2007. i 2008. kamatne stope pale bi na oko 1 posto, a ostalima ostale između 4 i 5 posto ili bile čak više.”

Retail koji je podigao kredite 2007 i 2008 je otplatio spread kametne stope tako da je 1% kte korektno.

“Izmjene bi mogle imati višegodišnji negativan učinak na prihode banaka, pa bi ukupni kumulativni učinak mogao biti mnogostruko veći. To bi moglo utjecati na mogućnost i potencijal banaka da odobravaju nove kredite, kao i njihovu sposobnost apsorpcije šokova iz okružja, a moglo bi potaknuti i snažnije razduživanje”

Manji prihod banaka još uvijek je prihod za razliku od svih korisnika kredita koji ostvaraju rashod dugi niz godina.
A i vrijeme je da se zaustavi divljaštvo CEO bonusara.

Sve u svemu udrit što jače po zakonskim kamatarima [emo_palacg]

free flow information

Kada ljudima spuste rate za 20%, neka naprave akciju;
Za cijelokupnu otplatu kredita dajemo jos 20% popusta.
Pa nek okrecu bankari sirovu lovu…
Ako znaju posao…


Nadu nam daje ipak gospodin Linić

Linić, nije li to onaj smiješni tip što donosi zakone preko noći i onda ispravlja propuste “u hodu”? Onaj ćelavi što je izjavio da rekordni deficit u 2014. namjerava pokriti zaduživanjem na domaćem tržištu tj. upravo kod tih istih banaka? Nisam bankar i mogao bih se zaista naivno veseliti što je Linić očigledno odlučio upropastiti i njih (nek i susjedu crkne krava), ali imam neki neugodni predosjećaj da ću sve njegove gafove i u ovom slučaju dugoročno platiti ja tj. svi porezni obveznici, s tim da bi ovdje ta šteta mogla biti zaista pozamašna.

New Report

Close