‘Naši mirovinci ulažu u obveznice triput više od onih u zoni eura’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prvi čovjek Hanfe održao prezentaciju ‘Europski pogled na nebankovni financijski sektor’.

Ulaganja hrvatskih obveznih mirovinskih fondova i osiguravajućih društava u obveznice značajno su viša od prosjeka eurozone, istaknuo je na konferenciji “Zagreb financijsko središte: Ususret euru” predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman. U izlaganju pod nazivom “Europski pogled na nebankovni financijski sektor” prvi čovjek domaćeg financijskog regulatora je pokazao kako je u posljednjih 15 godina u Hrvatskoj imovina nebankovnih financijskih institucija porasla je s manje od dva posto na 33 posto imovine ukupnog financijskog sustava.

“Struktura nebankovnog financijskog sustava u Hrvatskoj s obzirom na značaj pojedinih institucija, kao i strukturu ulaganja institucionalnih investitora, slična je kao i u drugim zemljama srednje i istočne Europe”, naglasio je Žigman. Mirovinski fondovi i osiguravajuća društva najznačajnije su institucije s obzirom na iznos imovine kojom upravljaju, naglasio je Žigman. Naime, mirovinski fondovi drže gotovo 53 posto imovine, a osiguravajuća društva malo više od 22 posto. Ako se promatra kao udjel u ukupnoj vrijednosti gospodarstva, odnosno BDP-u, imovina hrvatskih mirovinskih fondova malo je veća od europskog prosjeka koji iznosi 22,57 posto.

Međutim, zanimljivo je da su ulaganja naših mirovinskih fondova u obveznice svih vrsta izdavatelja uvjerljivo najviša. Naime, dok je prosjek eurozone 24 posto, naši mirovinski fondovi u dužničke su vrijednosnice uložili preko 70 posto imovine kojom upravljaju. Za usporedbu, njemački mirovinski fondovi u obveznice su uložili manje od 10 posto imovine. Iako su obveznice dominantni oblik ulaganja i osiguravajućih društava u Europi gdje čine 60 posto ukupnih ulaganja, odnosno 40 posto imovine, i hrvatska osiguravajuća društva obilježava veća ulaganja u tu vrstu imovine od europskih konkurenata.

Naime, oko 55 posto imovine domaćih osiguravatelja uloženo je u obveznice pri čemu je Hrvatska u europskom vrhu. Samo osiguravatelji u Španjolskoj, Belgiji, Grčkoj, Slovačkoj, Italiji i Češkoj imaju veći udjel imovine uložen u obveznice. Žigmana zabrinjava i izloženost osiguravatelja prema nekretninama, posebno s obzirom na fazu ciklusa cijena nekretnina u pojedinim zemljama. Statistički podaci pokazuju kako je sedam posto imovine uloženo u nekretnine dok je prosjek Europske unije 4,5 posto. “Osiguravajuća društva značajni su institucionalni investitori u Hrvatskoj, no u usporedbi sa značajem ovih institucija u Europi – posebice životnih osiguranja – potencijal za daljnji rast ovog segmenta financijskog sustava je znatan”, smatra Žigman.

S druge strane, neto imovina investicijskih fondova u Hrvatskoj s manje od 10 posto udjela u BDP-u znatno je ispod europskog prosjeka, naglasio je čelnik Hanfe. Recentni rast neto imovine investicijskih fondova koncentriran je u obvezničkim fondovima, dok ostali fondovi, posebno novčani, bilježe smanjenje neto imovine pod upravljanjem, kazao je Žigman. Novčani fondovi i na europskoj razini bilježe neto odljeve, no najveći dio imovine europskih investicijskih fondova investiran je u dionice, pokazuju statistički podaci.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve