Poljoprivrednicima još 300 mil. kuna iz EU fondova

Autor: Darko Bičak , 31. svibanj 2017. u 22:00
Sufinancira se do 50% projekta/FOTOLIA

Raspisani tenderi za investicije u proizvodnji i preradi hrane za male, srednje i velike poduzetnike.

Raspisana su dva nova natječaja za poljoprivrednike putem kojih im je na raspolaganju 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaje za "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima", a što je tzv. mjera 4.2.1. Iz Agencije ističu da se jedan se natječaj pritom odnosi na mikro, male i srednje korisnike, s ukupno raspoloživim iznosom javne potpore od 180 milijuna kuna, a drugi s iznosom od 120 milijuna kuna namijenjen je korisnicima iz kategorije velike tvrtke.

Cilj natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Korisnici oba natječaja mogu biti fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda s tim da najmanje godinu dana budu u Upisniku poljoprivrednika. Na natječaj se mogu prijaviti i proizvođačke organizacije. Sufinanciranje po pojedinom projektu iznosi najviše 50 posto, dok se iznos moguće potpore kreće od 15.000 do tri milijuna eura za sektor prerade mesa i mlijeka, odnosno dva milijuna eura za ostale sektore.

Za početnike je najviši iznos potpore ograničen na 200.000 eura po projektu. Dozvoljeni troškovi su građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu proizvoda, odnosno sabirališta za sakupljanje i preradu otpada i ostataka. Sufinancirat će se također kupnja gospodarskih vozila, poljoprivrednih strojeva i opreme te kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close