Održivim tvrtkama nova šansa u stečajnim postupcima

Autor: Tomislav Oharek , 09. prosinac 2014. u 13:57
Nova pravila jamče ulagačima sigurnost/FOTOLIA

Osuvremenjivanje pravila vjerovnicima će olakšati naplatu potraživanja, a tvrtkama restrukturiranje.

Primjenom načela "spašavanja i oporavka" u pristupu nesolventnosti održivim će se poduzećima dati druga prilika u slučaju prekograničnih financijskih teškoća. Zaključak je to političkog dogovora ministara pravosuđa postignutog prošlog tjedna na sastanku Vijeća za pravosuđe. Osuvremenjena pravila tvrtkama će olakšati restrukturiranje, a vjerovnicima naplatu potraživanja. Ujedno će zajamčiti djelotvorne i učinkovite postupke rješavanja prekograničnih nesolventnosti.

Věra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, izjavila je: 
"Novim pravilima gradimo čvrste temelje za poticanje rasta i otvaranja radnih mjesta u Europi. Njima ćemo poduzetnicima zajamčiti sigurnost ulaganja u Europi. Radnici će znati da će, ako im se poduzeće nađe u teškoćama, postojati veći izgledi za oporavak i očuvanje radnih mjesta."

Konkretnije, modernizacija postojećih pravila proširuje doseg dosadašnjih pravila o osobnom i stečaju tvrtki, pa će inkorporirati pravila iz čak 19 nacionalnih programa država članica, poput primjerice španjolske sheme dohovora, talijanskog plana reorganizacije i finskih postupaka za nesolventnost potrošača.

Osim toga, ako se dužnik preseli ubrzo nakon što je proglasio inolventnost, sud će detaljno proučiti sve okolnisti koje su dovele do preseljenja, kako bi utvrdio da su one objektivne, a ne rezultat zlouporaba. Također poduzetnici, kreditori i ulagači imat će jednostavan pristup bilo kojem nacionalnom registru insolventnih tvrtki putem europskog e-justice portala. Taj sustav već ispituje sedam država članica.

Možda je i najvažnija promjena što će biti onemogućeno pokretanje novih postupaka u drugim državama članicama, što bi trebalo omogućiti lakše restrukturiranje kompanija u prekograničnom kontekstu. Također, povećana učinkovitost postupaka za insolventnost trebala bi omogućiti veće mogućnosti spašavanja kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close