Mladima i stručnima otvorena vrata EU

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2015. u 11:59
Za one s diplomom i iskustvom nude se razni poslovi u institucijama EU/FOTOLIA

Završili ste dodiplomski studij i interesiraju vas institucije EU? Prijavite se za stažiranje ili rad u njima.

Svjedoci smo sve većeg odljeva diplomanata izvan Republike Hrvatske u nadi za zapošljavanjem i boljom budućnosti.

Nerijetko upravo diplomirani ekonomisti, inženjeri, turistički radnici, politolozi i ostali pronalaze poslove  na gradilištima, u radionicama, ili ugostiteljskim objektima, za koje im nisu potrebne diplome. Posao je naporan i rijetko donosi ispunjenje koje dolazi sa zapošljavanjem u struci ili djelatnosti u kojoj se mogu ponuditi nove ideje ili pokrenuti inicijative te stvoriti dobre osnove za napredovanje. Takvim osobama Europska komisija nudi stažiranje nakon završenog prvog stupnja visokog obrazovanja. Stažiranjem u Europskoj komisiji ili u nekima od njezinih izvršnih tijela i agencija stječu se izvrsne prilike za daljnji rad i razvoj u njezinim ili srodnim institucijama u Hrvatskoj, ali i diljem EU.

Stažiranje traje pet mjeseci. Riječ je prvenstveno o upoznavanju s načinom rada i politikama europskih institucija, prikupljanu praktičnih iskustava praćenjem rada i prilici za primjenu stečenih znanja u praksi. Stažisti imaju pravo na novčanu naknadu koja uključuje i putne troškove, a omogućena im je i uplata osiguranja po vrlo povoljnim uvjetima. Natječaji za stažiranje otvoreni su diplomantima iz cijelog svijeta, a provode se dvaput godišnje: tijekom siječnja za stažiranje od listopada do veljače te tijekom srpnja i kolovoza za stažiranje od ožujka do srpnja. Na natječaje se mogu prijaviti svi koji posjeduju diplomu najmanje trogodišnjeg studija, s vrlo dobrim znanjem engleskog, njemačkog ili francuskog jezika, uz poznavanje još jednog službenog jezika EU. Pritom valja imati na umu da je i hrvatski jedan od službenih jezika EU. Komisija od kandidata očekuje zainteresiranost za europske poslove i metode rada, sposobnost svakodnevnog sudjelovanja u aktivnostima te inovativnost i inicijativu.

Postupak selekcije traje nekoliko mjeseci tijekom kojih će se od nekoliko tisuća prijava izdvojiti 650 kandidata koji zadovoljavaju traženi akademski profil te imaju tražene jezične vještine i neke dodatne kvalitete. Iskustva stažista iz Republike Hrvatske govore i o ostalim pozitivnim stranama rada u institucijama EU Na prvom mjestu su kreiranje mreže poznanstava koja omogućuju brži i jednostavniji pristup velikoj količini informacija te otvorene mogućnosti za mnogim putovanjima i druženjima. Tu je i unapređivanje znanja stranih jezika i učenje novih. Stažisti kao najveću prednost ističu iskustvo rada u institucijama, to što im u njihovim životopisima donosi najviše bodova prilikom kasnijeg zapošljavanja. Stažirati se može i u Europskom parlamentu. Za osobe koje posjeduju diplomu, ali i višegodišnje radno iskustvo, bolja opcija od stažiranja je zapošljavanje u institucijama EU.

Naime, na internetskim stranicama Europskog ureda za odabir osoblja EPSO (European Personnel Selection Office), mogu se pronaći svi potrebni podaci za kandidate koji traže posao u europskim institucijama. Natječaji za različita radna mjesta otvaraju se tijekom cijele godine. Bitno je spomenuti da Europski parlament osim 751 zastupnika europskih građana, zapošljava oko šest tisuća djelatnika različitih profila. Europsku komisiju čini 28 povjerenika, a ta institucija zapošljava ukupno oko 21.000 ljudi. Zapošljavanje i odabir osoblja ovise o tome je li riječ o stalnom, privremenom ili ugovornom osoblju te o traženom profilu, a i privremeno zaposlene osobe zapošljavaju se iz redova uspješnih kandidata.

Privremeno osoblje se zapošljava isključivo prema zahtjevima visoko specijaliziranih ili privrednih poslova poput znanstvenih istraživanja, dok se kandidati za sklapanje stalnih ugovora odabiru isključivo na temelju otvorenih natječaja. Postupci selekcije prilikom zapošljavanja traju između pet i devet mjeseci te obuhvaćaju ispitivanja sposobnosti kandidata u različitim situacijama uključujući provjeru životopisa, testiranja putem interneta, intervju, prezentaciju i timsko rješavanje problema, a sve ovisi o profilu za koji se kandidat prijavljuje. Pritom Europska unija kao poslodavac ne diskriminira ni po kojoj osnovi i pruža jednake mogućnosti za dokazivanje svojih sposobnosti svakom zainteresiranom kandidatu. Više o stažiranju i zapošljavanju može se naći na internetskim stranicama Europskog parlamenta i Europske komisije te ostalih institucija Europske unije, kao i u predstavništvima institucija u svakoj zemlji državi članici.

Irina Kacian Ivetić, menadžerica za kvalitetu i EU projekte

Komentirajte prvi

New Report

Close