Zakon ne poznaje status banaka u nagodbi Diokija

Autor: Suzana Varošanec , 24. travanj 2013. u 22:00
Problem je iskrsnuo i s vjerovnikom koji je svoju tražbinu osigurao uoči otvaranja postupka/PIX

Savjetodavno vijeće Fine dat će mišljenje zadržavaju li banke razlučna prava ili se uključuju u postupak nakon što vide plan.

Na prvom ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Diokija i Dina Petrokemije isplivalo je, pored podatka o 2,3 milijarde kuna tražbina (1,5 milijardi je Dininih), da problem nije toliko u visini duga koliko u pravima razlučnih vjerovnika.

Konkretno, banke bi se, kako sada stvari stoje, trebale dva puta izjasniti o svojem razlučnom pravu što zakon ne poznaje. U utorak se nisu htjele odreći hipoteka, a pozvale su se na svoje pravo izjašnjavanja nakon što plan bude objavljen. Njihova primjedba svodi se na novu priliku da kažu zadržavaju li razlučna prava ili se ipak uključuju u postupak, ali nakon što vide plan, što znači za desetak dana. Tako nešto nije predviđeno u zakonu, kaže naš izvor, pa će se sastati savjetodavno vijeće Fine, te će uz pomoć Ministarstva financija donijeti pravno mišljenje do petka.

Riječ je o tijelu koje je iznad nagodbenog vijeća sa zadatkom da donosi pravna mišljenja koja se zbog ujednačavanja zakonske primjene moraju pretočiti u zakon. To će spriječiti da vijeća na različite načine riješevaju ista pitanja. Banke se u utorak nisu htjele odreći svojih razlučnih prava, kaže, jer nisu bile zadovoljne s planom restrukturiranja koji je izrađen na temelju ponude Crodux-plina. Problem je što razlučni vjerovnici ne mogu glasati o planu, a ako se ne odluče odreći razlučnih prava, upitan je plan i kako ga sastaviti za ostale vjerovnike jer ga banke mogu stopirati. Sve ovisi o tome kakav će se plan predloži, a njega je teško sastaviti bez saznanja što će banke.

One su u dilemi jer ne znaju koliki je dug, je li imovina dovoljna, a pojedine nekretnine su opterećene zalozima i po nekoliko puta. Otvoreno je još jedno pitanje koje savjetodavno vijeće mora riješiti. Vezano je u zvučnog vjerovnika koji je svoju tražbinu hipotekarno osigurao neposredno uoči otvaranja postupka. Navodno je do zaloga došlo mjesec dana prije rješenja o otvaranju postupka, a pitanje je može li se priznati status i prava razlučnih vjerovnika onima koji do hipoteke dođu u 60 dana prije otvaranja postupka.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Tvrtka DIOKI je privatna tvrtka. U cijeloj ovoj agoniji te tvrtke spominju se banke, HEP, INA, a gdje je u toj priči ime vlsnika tvrtke. Nitko ga ne spominje. Zašto?

elijah, ne znam kakva sposobnost treba za banke, kod njih je samo pitanje kako se “uvaliti”, kao i u drugim monstrum-zanimanjima koje je izmislila država gdje se zgrću grdni novci samo na račun stalnog državnog protežiranja.

meni osobno uopće ne bi smetalo da su ljudi koji jasno demonstriraju neku kvalitetu i rezultate obasuti privilegijima, pa makar ja ne bio među njima.

međutim, kad znam da su na vrhu bezveznjaci bez trunke mozga, onda isto znam da i cijelo društvo nema nikakvu budućnost.

uza sve svoje kolaterale i protežiranje, banke nepovratno upropaštavaju velike količine novca na pogrešnu politiku kreditiranja naprosto zato što su nestručni i nesposobni. oni nikako ne mogu biti stabilan sektor, glupost ne daje stabilnost i uza sve privilegije ovog svijeta one ostaju glavni faktor nestabilnosti. pamet se ne može osigurati kolateralima.

@osi nesposobnosti? pa tamo su najsposobniji samo je pitanje za sto
..samo ne mislis valjda da se tamo bave “poslovnom” sposobnoscu

tipično za banke, htjeli bi i jare i pare a naši političari će, kad treba, zakone prilagođavati njihovim prohtjevima na dnevnoj osnovi.

upravo zbog takvog kontinuiranog protežiranja i nepostojanja poslovne odgovornosti za poslovnu politiku, banke su postale centri nesposobnosti i mediokretnotnosti. 99% svega bogatstva i moći u rukama 1% najnesposobnijih.

New Report

Close