Zadarska tvrtka HSTec nastavlja tradiciju SAS-a

Mladen Šarlija, direktor i predsjednik Uprave tvrtke sa suradnikom Mladen Šarlija, direktor i predsjednik Uprave tvrtke sa suradnikom

Trojica inženjera su u pogonu posrnuloga SAS-a pokrenuli tvrtku HSTec koja zapošljava 90-ak radnika i ima prihod od 70 mil. kuna.

Na "razvalinama" zadarskog SAS-a, nekad globalno poznate tvornice specijalnih alatnih strojeva, nastala je tvrtka HSTec koja je preuzela dio njihove slave te je danas u svijetu prepoznata po svojim sofisticiranim motorima i robotizaciji.

Naime, prije 22 godine u jednom pogonu bivšeg SAS-a trojica inženjera - Željko Goja, Mladen Šarlija i Frane Marasović, pokrenuli su tvrtku HSTec (High Speed Technique) te usavršili proizvodnju visoko brzinskih motora za alatne strojeve koji obrađuju dijelove u autoindustriji.

Veliki izvoznik
Kako pojašnjava Mladen Šarlija, direktor i predsjednik Uprave tvrtke, danas je HSTec u samom vrhu svjetske proizvodnje visoko brzinskih motorvretena za alatnu industriju i robotizacije za različite aplikacije i industrije, te slovi za stabilno rastuću kompaniju koja je većinom orijentirana na izvoz. Tvrtka izvozi 85% proizvoda i usluga te je prisutna na zahtjevnim tržištima diljem Europske unije, SAD-a...

Glavni kupci HSTec-ovih proizvoda uz autoindustriju, dolaze iz staklarske, ljevačke te prehrambene industrije.  "Posljednjih nekoliko godina provodimo više projekata, od izgradnje proizvodno-poslovnih prostora, do projekata razvoja novih proizvoda čija je ukupna vrijednost oko 14 milijuna kuna. Učinci tih projekata, koji su sufinancirani iz EU sredstava, višestruki su: od povećanja zapošljavanja i povećanja prihoda od prodaje, preko proširenja proizvodnih prostora i poboljšanja uvjeta rada pa sve do jačanja razvojnih kapaciteta te posljedično i rasta ugleda tvrtke", ističe Šarlija.

 

18,5 milijuna

kuna iznosile su ukupne investicije HSTec-a, uz potporu EU-a

Kao jedan od značajnijih izvora za povlačenje EU sredstava svakako i tu se pokazala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za čije je otvorene pozive i programe HSTec aplicirao nekoliko projekata i time potaknuo investicije od ukupno 18,5 milijuna kuna.

Kroz programe Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu te PoC7, HAMAG-BICRO je zadarskoj tvrtki dodijelio gotovo šest milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Daljnji rast
Investicije su im omogućile rast poslovanja, a kao rezultat povećanja narudžbi i ostvarivanja novih partnerskih suradnji, HSTec je povećao i zapošljavanje, a do 2022. planiraju, uz postojećih 90-ak, zaposliti 14 novih djelatnika. Tvrtka je lani imala prihod od 70 milijuna kuna te dobit od 9,2 milijuna kuna. 

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve