Vipnet s najvećim skokom profitabilnosti u desetljeću

Autor: Bernard Ivezić , 25. listopad 2017. u 22:01
Jirí Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Operativna dobit u kvartalu 41,7 mil. eura, ukidanje roaminga izazvalo pozitivan učinak.

Nastavljaju se nizati odlični kvartalni rezultati velikih telekoma u Hrvatskoj. Nakon što je švedska matica objavila da je lokalni Tele2 u ljetnom tromjesečju imao najveću operativnu dobit od osnutka, sada je i Telekom Austria objavio da je Vipnet u Hrvatskoj u istom razdoblju zabilježio najveću operativnu dobit u posljednjih pet godina te najveći skok profitabilnosti u cijelom desetljeću.

Operativna dobit Vipneta u trećem tromjesečju skočila je 20,1 posto na 41,7 milijuna eura. Usporedbe radi, to je polovica operativne dobiti operatera u prvih devet mjeseci ove godine, odnosno 88,4 milijuna eura. Rast profitabilnosti posljedica je rasta turizma u Hrvatskoj i dogodio se unatoč tome što je ovo prvo ljeto bez visokih cijena roaminga.

U svom financijskom izvješću Telekom Austria ne krije iznenađenje što je ukidanje roaminga polučilo suprotan efekt od onog koji su očekivali. Predviđali su, naime, da će to smanjiti prihode i profitabilnost u ljetnom, najvažnijem mjesecu za poslovanje operatera u Hrvatskoj, a umjesto toga Vipnet je po skoku korištenja i prihoda od roaminga postao zvijezda cijele TA grupe. 

"Učinak ukidanja roaminga u EU bio je manji od očekivanja. Najviše se to osjetilo u Austriji, zatim Sloveniji i Bugarskoj. U Hrvatskoj je učinak bio pozitivan", piše TA. Ukupni prihod drugog po veličini telekom operatera u Hrvatskoj ovoga je ljeta porastao za 12 posto na 121 milijun eura.  U fiksnom biznisu operater je objavio da ima 659,9 tisuća korisnika što je 4,2 posto više, a u mobilnom 1,84 milijuna korisnika, što je 0,8 posto više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close