Uprava Jadrana pozvala na nagodbu 70-ak bivših radnika

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2016. u 15:08
Bivši radnici crikveničkog Jadrana potražuju još 6 milijuna kuna, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Ponuđeno im namirenje po modelu pola u novcu, pola u dionicama.

Odluci Vlade koja je iz tehničkih razloga skinuta s dnevnog reda prošlotjedne sjednice i trebala bi biti usvojena na izvanrednoj telefonskoj sjednici početkom ovog tjedna, a kojom bi dionicama Jadrana iz svog portfelja država jamčila HBOR-u za 200 milijuna kuna kredita Petrokemiji za podmirenje obveza dobavljačima plina, javno su se usprotivili mali dioničari, bivši i sadašnji zaposlenici crikveničkog hoteljera.

“Bila bi to izrazito nepovoljna odluka za Jadran i turističku destinaciju grada Crikvenice, a kolateralne žrtve te vladine odluke bilo bi i 850 bivših radnika, malih dioničara koji su čekali 20-ak godina na naplatu svojih utvrđenih tražbina u stečajnom planu Jadrana iz 2013.”, navodi u pismu premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministrima gospodarstva i turizma Tomislavu Paneniću i Antonu Klimanu Mario Vukelić, predsjednik udruge bivših radnika Jadrana. Posebno negativnim on ističe sam tajming vladine odluke, budući da je za skoru redovitu skuštinu Jadrana potkraj ovog mjeseca predviđena odluka o uvrštenju dionica na Zagrebačku burzu.

Pozivajući Vladu da vodi računa i o malim dioničarima, kojima se konačno otvara mogućnost trgovanja njihovim dionicama, Vukelić apelira na Vladu da problem Petrokemije riješi bez da ugrožava Jadran, koji nakon stečaja konačno počinje izlaziti iz dugogodišnje stagnacije i čeka najavljenu privatizaciju, a koju se zbog Petrokemije obustavlja.
Osim spomenutih 850 zaposlenika, koji su kao vjerovnici s Jadranom postigli dogovor ioko svojih tražbina u visini 30,5 milijuna kuna, uprava je ovih dana javno pozvala na nagodbu još 70-ak bivših radnika koji protiv tvrtke vode sudske sporove i koji su zbog neisplaćenih plaća upisali razlučna prava na njezine nekretnine. Predsjednik Uprave Dino Manestar ponudio im je namirenje oko 6 milijuna kuna duga po sličnom modelu; pola u novcu, pola u dionicama Jadrana.

Manestar to drži razumnom nagodbom, tim više što je za 850 radnika u srpnju podmiren sav predviđen iznos dvije i pol godine prije ugovorenog roka.
“Nakon isplate vjerovnika obuhvaćenih stečajnim planom, pozivam i sve one koji i dalje vode sporove s Jadranom, na razumnu nagodbu. Doista nema smisla da se unedogled vučemo po sudovima dok su njihovi kolege već naplatili dogovoreno dugovanje”, poručuje Manestar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close