Stiglo pismo namjere o ulaganjima u Dina Petrokemiju

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2013. u 12:11
Foto: Pero Lovrovic/Vecernji list

Na prekjučerašnji javni poziv Sindikata radnika Dine investitorima zainteresiranim za poslovnu suradnju ili preuzimanje društva odazvala se tvrtka koja je i prije pokazala interes, javlja HRT.

Sindikat radnika Dina Petrokemije priopćio je danas kako je na njegov javni poziv zainteresiranim investitorima za poslovnu suradnju ili preuzimanje Dina Petrokemije kroz predstečajnu nagodbu stiglo prvo pismo namjere s ponudom koja sadrži precizne podatke o mogućoj visini ulaganja.

Čelnik sindikata Predrag Mihaljević rekao je Hini kako se radi o zajedničkoj ponudi dviju tvrtki iz plinsko-naftne branše, jedna od njih ima sjedište u Londonu, a druga je visokokapitalizirano društvo koje kotira na Frankfurtskoj burzi.

U ponudi se navodi spremnost za pokretanje proizvodnje, kao što je sindikat tražio, kaže Mihaljević i dodaje da bi s predstavnicima potencijalnih investitora sutra trebao razgovarati predsjednik Nadzornog odbora Dina Petrokemije Leo Dolezil.

Mirjana Tomašković, savjetnica Uprave Diokija, koji je vlasnik Dina Petrokemije, izjavila je Hini kako ne može ništa potvrditi u vezi navodne ponude, kao ni o drugim investitorima o kojima se spekulira u medijima.

Portal Index objavio je danas, pozivajući se na izvore bliske Vladi, da je ruski Gazprom zainteresiran za kupovinu Dine Petrokemije i kutinske Petrokemije.

Ni Mihaljević ne zna ništa o navodnoj ponudi Gazproma, ali ističe kako bi bilo dobro da se javi što više potencijalnih ulagača jer rok za predstečajnu nagodbu ističe, a ako se ne pronađe nikakav investitor Dina Petrokemija će otići u stečaj.

Dina Petrokemija je predala 30. studenog prošle godine prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a početkom siječnja taj je postupak i počeo. Dosad je u Ministarstvu financija obavljen razgovor s tzv. državnim vjerovnicima – Poreznom upravom, Carinom, HEP-om i dr.

Sindikat pak tvrdi da su ostvareni svi preduvjeti za pokretanje proizvodnje – deblokiran je račun i osigurana je isporuka električne energije po povoljnim uvjetima. Sindikalci su zatražili od Vlade da pronađe novog ulagača jer turski Caliskan za sada nema namjeru pokretati proizvodnju.

>>> Gazprom zainteresiran za kupnju Dine Petrokemije?

Komentirajte prvi

New Report

Close