U čekanju na krizom odgođene investicije

Autor: Darko Bičak , 09. lipanj 2016. u 22:00
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Zagrebački istraživačko-razvojni centar proglašen je jednim od najboljih unutar cijele korporacije koja zapošljava 115.000 ljudi.

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla nastala je 1949. kada je Servisno poduzeće za montažu i održavanje telegrafskih i telefonskih uređaja počelo djelovati kao proizvodno poduzeće pod novim imenom Nikola Tesla. Od tada je ta tvrtka sinonim za telekomunikacije tehnologije na ovim prostorima.

Aktivnosti na pretvorbi i privatizaciji u Tesli su trajale od 1992. do 1995. U ožujku 1995. Hrvatski fond za privatizaciju i švedski Ericsson potpisali su ugovor o prodaji 49,07% dionica Tesle te od tada zagrebačka tvrtka postaje dio globalnog koncerna. Ericssonove usluge, softver i infrastruktura telekomunikacijskoj industriji i drugim sektorima omogućuju bolje poslovanje, veću učinkovitost, bolje doživljaje korisnika te ostvarivanje novih prilika. Uz globalno oko 115.000 zaposlenika i kupce u 180 zemalja, Ericsson pruža podršku za mreže s više od 2,5 milijardi pretplatnika, a 40 posto svjetskog mobilnog prometa odvija se putem njihovih mreža.

ENT je, kao sastavni dio te korporacije, okrenut suvremenim načinima komuniciranja. Aktivnosti obuhvaćaju prodaju i marketing, istraživanje i razvoj, dizajn cjelovitih komunikacijskih rješenja, usluge u području višeuslužnih i mobilnih mreža najnovijih generacija, uključujući mobilni internet te sistemsku integraciju složenih sustava u svim segmentima poslovanja. Sam ENT je, unatoč padu prodaje, u 2015. ostvario solidan rast prihoda od 3,8% te dobiti od 4,6%.

Prihod od prodaje iznosio je 1,36 milijardi kuna, a neto dobit 91,3 milijuna kuna. Kako je objasnila Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, gospodarska i politička kriza na ključnim tržištima, doveli su do odgađanja investicija. Iz istog razloga palo je i domaće tržište, jer se u o očekivanju parlamentarnih izbora i pregovora o formiranja nove Vlade nisu donosile odluke o investicijama. Situaciju je spasilo interno Ericssonovo tržište, koje je lani zabilježilo velik rast i koje je činilo više od 60% aktivnosti grupe ENT u prošloj godini. Gordana Kovačić posebno je ponosna na činjenicu da se više od 1000 zaposlenika, od ukupno 2141, odnosi na njihov istraživačko-razvojni centar, koji je proglašen jednim od najboljih unutar cijele korporacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close