Tvrtka koja ima veliku europsku važnost

Autor: Darko Bičak , 18. rujan 2014. u 22:00
Mirko Stuhne/Matija Topolovec/PIXSELL

Alati Stuhne su specijalizirani za kalupe luksuznih boca za alkoholna pića te kozmetičku industriju.

Iako široj javnosti u Hrvatskoj relativno nepoznata, metalurška tvrtka Alati Stuhne iz Pregrade je akter koji u svojem sektoru ima i europsku važnost.

Naime, radi se o proizvođaču kalupa za boce u staklarskoj industriji koji danas 98 posto svojeg prihoda od nešto manje od 40 milijuna kuna ostvaruje u izvozu. "Mi nismo najveći, no prisutni smo u čitavoj Europi. Naša tržišta se protežu od Velike Britanije na zapadu, do Rusije na istoku i Turske na jugu", kaže o svojoj tvrtki sa 150 zaposlenih Mirko Stuhne. 

 

Stuhne

Naša tržišta se protežu od Velike Britanije na zapadu, do Rusije na istoku i Turske na jugu

Osnivanje obrta
Ova specijalzirana metalurška tvornica nastala je 1986. kada je Stuhne, dotadašnji zaposlenik kombinata stakla Straža iz Huma na Sutli osnovao obrt. Kako se sam prisjeća, u prvo vrijeme mu je glavni naručitelj bila sama Straža, a bilo je i projekata za ostale staklane na prostoru bivše države. Prvog dodatnog radnika zaposlio je 1989., a nakon toga svake godine još nekoliko njih. Prvi izvozni posao ostvarili su 1996. za naručitelja u Austriji. Iako je s vremenom porastao opseg posla i prihoda, Stuhne je sve do 2009. ipak zadržao obrt kao oblik vlasništva nad svojim biznisom. "Do 2004. godine mi smo bili relativno skromna radionica s 16 zaposlenih. No, tada smo dobili ugovor s jednim partnerom iz Belgije koji je postao naš generalni globalni distributer.

Tada raste broj zaposlenih i to je doba intenzivnih ulaganja. No, 2008. je naš odnos pukao i mi smo se našli sami na tržištu. Iako je to bilo u jeku gospodarske krize, mi smo se snašli i svake godine smo sve jači", kaže Mirko Stuhne. U ovoj obiteljskoj tvrtki za komercijalu je zadužena Mirkova kćer Maja Đođo koja pojašnjava da im je prekid suradnje s Belgijancima zapravo otvorio tržište. "Prije smo bili vezani samo uz jednog partnera koji je diktirao uvjete. Kada smo se našli sami na tržištu, u prvo vrijeme je sve izgledalo loše i prvih smo godina imali puno problema da samostalno zadobijemo povjerenje naručitelja. 

Bočice za parfeme
No, kada smo se jednom dokazali kao pouzdani partner, surađujemo s gotovo svim europskim tvornicama ambalažnog i tehničkog stakla koji nam se i sami javljaju kada pokreću neki novi projekt. Plan nam je i u narednom razdoblju imati godišnji rast od 10 posto", kaže Đođo. Iako imaju jako široki asortiman, Alati Stuhne su specijalizirani za kalupe luksuznih boca za alkoholna pića te kozmetičku industriju. Između ostalih, na njihovim kalupima se izrađuju i  bočice za parfem Davidoff Cool Water. Njihovi alati koristili su se za boce Crystal Head votke u bocama oblika lubanje koju je osmislio glumac Dan Aykroyd, a u tijeku su pregovori i za bočice parfema modne tvrtke Davida Beckhama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close