Tko će ući u Inkopove vojničke čizme?

Autor: Darko Bičak , 03. kolovoz 2016. u 08:09
Inkop je nekad zapošljavao 800 radnika, a imao je kapcitet 250.000 pari obuće godišnje/Matija Topolovec/PIXSELL

Propasti tvornice uvelike je kumovala i kriza vlasti jer gotovo godinu dana nije bilo nikakvih odluka.

Nakon višegodišnjih dubioza, tvornica obuće Inkop iz Poznanovca u Krapinsko-zagorskoj županiji s prvim je danom kolovoza otišla u stečaj.  Da je situacija u tvrtki ozbiljna, bilo je vidljivo već prije mjesec dana, kad su radnici odbili raditi jer im nisu bile isplaćene četiri plaće te su prosvjedovali gotovo cijeli srpanj.

Tvrtka je u posljednje vrijeme zapošljavala 230 radnica za minimalac od 2400 kuna, a ozbiljni problemi s isplatom plaća započeli su u prosincu prošle godine, da bi kulminirali u veljači ove godine. Tvrtka je najpoznatija po paleti "službene vojno-zaštitne obuće" koju radi za potrebe vojske, policije, vatrogasaca, šumara, željezničara i sl. Zadnji veliki ugovor im je bio iz travnja ove godine s Ministarstvom obrane (MORH), vrijedan 5,3 milijuna kuna. U MORH-u često vole isticati da je hrvatski vojnik "od glave do pete" opremljen stvarima iz domaćih tvrtki.

 

5,3milijuna

kuna bio je vrijedan zadnji veliki ugovor Inkopa s MORH-om

Upravo je Inkop jedna od tih tvrtki koja je imala puno koristi od vojske. Očekivalo se da bi država mogla uskočiti i izravnom dotacijom spasiti Inkop, ali je, kako je objasnio direktor tvrtke Zlatko Novosel, nakon odbijenice iz Ministarstva gospodarstva preostalo samo  predati zahtjev za pokretanje stečaja.  Propasti ove tvornice obuće uvelike je kumovala i kriza vlasti jer gotovo godinu dana nije bilo nikakvih odluka. "Najviše radimo s državom i javnim firmama, gotovo 90 posto, a posljednjih godinu dana sve je odgađano i funkcioniralo je kako je funkcioniralo.

Ugovor s MORH-om je umjesto u 12. mjesecu 2015. potpisan tek ovog travnja. Hrvatske šume, Grad Zagreb i svi ostali su odgađali i poništavali natječaje", kazao je Novosel. Da je Inkop u ozbiljnim problemima, pokazuje i činjenica da se nisu mogle donijeti odluke ni u samoj tvrtki zbog nedostatka kvoruma na skupštini, a dioničara je više od 800. Radnici drže 43,5 posto dionica.

Inkop je nastao 50-ih, a današnja tvornica sagrađena je 1980. te je zapošljavala 800 radnika. Tvrtka je imala kapacitet od 250.000 pari obuće godišnje.  Kako će se sada opremati Hrvatska vojska, nije poznato jer iz MORH-a, a ni iz MUP-a, nismo jučer dobili odgovor. Hrvatska ima još kvalitetnih proizvođača obuće, tu je Borovo, ali i njemačka Haix obuća, koja oprema njemačku vojsku, policiju i vatrogasce, a u svojim tvornicama u Međimurju upošljava gotovo tisuću radnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close