Tekućinu za e-cigarete izvoze u više od 70 zemalja

Autor: Velinka Buljan/VL , 24. rujan 2014. u 14:56
Imaju 16 radnika, grade pogon za 18 mil. kn

Tvrtka Darija Marenića iz Nove Gradiške među top 10 je najkvalitetnijih proizvođača u tom sektoru, lani je imala 9,5 mil. kn prihoda.

Tvrtku Elda iz Nove Gradiške američki su stručnjaci svrstali među deset najvećih svjetskih proizvođača tekućina za elektronske cigarete.

U gradnju još jednog proizvodnog pogona na 1800 kvadrata Elda namjerava utrošiti 18 milijuna kuna. Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo im je bespovratno 6,2 milijuna kuna za daljnji razvoj i opremanje. U tvrtki kažu kako tajna uspjeha leži u spremnosti za prihvaćanje poslovnih izazova i širenju proizvodnje, zahvaljujući čemu su broj zaposlenih od kraja 2013. povećali s 9 na 16. "Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti dva milijuna eura izvoza, a za dvije godine dostići 6-7 milijuna eura i zaposliti novih desetak radnika", kaže vlasnik Dario Marenić.

Eldu je osnovano 1993. s 200 tisuća kuna temeljnog kapitala. Isprva se bavila proizvodnjom elektroničkih proizvoda. Na ideju za biznis s elektronskim cigaretama Marenić je došao prije sedam godina, kada mu je na sajmu u Las Vegasu taj proizvod pokazao jedan kineski inovator. Krenuo je doslovno iz mamine kuhinje, iz godine i godinu polako je osvajao inotržište. Tržište, izračunali su, može apsorbirati 20-30 milijuna komada u drugoj godini projekta. Danas izvoze 99 posto proizvoda u više od 70 zemalja. Lani su ostvarili 9,5 mil. kn prihoda, a u prvih sedam mjeseci 2014. bilježe porast prodaje od 22 posto. "Svjetsko tržište prepozanje činjenicu da e-cigarete i e-tekućine ne sadrže katran i tri tisuće ostalih štetnih supstanci koje se nalaze u običnim cigaretama, nego arome koje se koriste u svim prehrambenim proizvodima", ističe  Marenić. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eto jedna dobre vijeti iz HR – proizvodnja i izvoz, super. Mislim da su oni jedni od rijetkih proizvođača tih tekućina za cigarete u europi općenito…

Osobno drmam po dekangu, jer je prilično jeftin,(15 kn ovdje) a nije ni loš. Moram probati ove hrvatske pa ak su ok i ak je cijena ok, prebacujem se.

Dobar posao Elda [emo_palacg]

New Report

Close