Tehnixu napokon prvi posao u Hrvatskoj, na otoku Krku

Autor: Darko Bičak , 21. listopad 2014. u 22:01
Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa/Goran Jakuš/PIXELL

Korištenjem tehnologije ove tvrtke iz otpada se dobivaju sirovine i gorivo koji se mogu dalje preprodati.

Međimurska eko industrija Tehnix, nakon 30-ak izgrađenih tvornica za preradu otpada u Europi i svijetu, napokon je dobila i prvi ugovor za jedan projekt u Hrvatskoj, i to na otoku Krku.

To je u ponedjeljak potvrdio Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa prilikom predavanja o održivim tehnologijama zbrinjavanja otpada koje je održao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarastva (FER). "Trebalo je niz godina da probijemo led, ali izgleda da smo napokon uspjeli i tvornica će biti gotova do ožujka 2015. Godinama smo gradili svoje reference u zemljama Europske unije, regije, ali i diljem svijeta. Samo u Hrvatskoj nije bilo sluha za ovu tehnologiju te je ovo velika stvar jer ćemo napokon naše partnere moći odvesti na prezentaciju našeg projekta negdje u Hrvatskoj", kaže Horvat.

Dodaje da se radi o najnaprednijoj tehnologiji mehaničko-biološke te temničke obrade otpada koja je objedinila najbolju europsku praksu i koja omogućuje da se bez korištenja velikog broja kanti različitih boja otpad zbrine na siguran i učinkovit način te da nakon procesa nema nikakvih neupotrebljivih ostataka. "Postoji niz tvrtki u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švedskoj koje se bave ovim sektorom. No, činjenica je da se one sve bave jednim segmentom, a jedino smo mi uspjeli napraviti čitavi sustav objedinjen u tvornicu sa 70-ak uređaja. Da se ne radi o mojoj samouvjerenosti o uspješnom projektu, dovoljno govore medalje koje smo dobili u Bruxellesu i svugdje u svijetu, ali i naše reference", navodi Horvat.

Kao veliku prednost ovog projekta ističe činjenicu da je tvornicu moguće izgraditi uz 100 posto financiranja iz EU fondova, a investitor može i dodatno zaraditi na sirovinama koje će nastati iz prerade otpada. "MBO-T Tehnix je trajno održivi način gospodarenja komunalnim otpadom. To je potpuno zatvoreni i brzi postupak reciklaže prikupljenog otpada koji se nakon obrade vraća u industriju kao sirovina i energija. MBO-T omogućuje izdvajanje u jednu vreću, kantu ili kontejner te se može dalje transportirati standardnim prijevozom. Protočni postupak reciklaže od dopreme do baliranja je 10 minuta, a što je najvažnije, to je gospodarenje komunalnim otpadom prema Direktivi EU", naglašava vlasnik Tehnixa.

Ove tvornice su tipizirane prema kapacitetu pa se tako nude pogoni od pet tona otpada na sat, a što je dostatno za gradove do 50.000 stanovnika, do 20 ili čak 40 tona na sat. Naravno, za veće gradove se može postaviti nekoliko pogona kako bi se uštedjelo na logističkim troškovima. Cijena pogona se kreće od nešto manje od tri milijuna eura za onaj od 5t/h do 8,9 milijuna eura za 20 tonski kapacitet. Predviđeno je da u pogonu radi između 14 i 44 radnika, ovisi o kapacitetu i fazama ciljane prerade. Na pitanje o usporedbi Tehnixove tehnologije sa spalionicama, zbog koje je između ostalog i gradonačelnik Milan Bandić završio u pritvoru, Horvat naglašava da su spalionice učinkovite, ali ne toliko koliko MBO-T. "Spalionice su se gradile prije 30-ak godina kada nije bila poznata tehnologija koju danas i Tehnix primjenjuje", pojasnio je Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close