Švedski kapital preko tvrtke Bjelin ozbiljno investira u drvni sektor

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2018. u 22:00
Ogulinsku tvrtku lani je obišla i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović/Damir Špehar/PIXSELL

Bjelin je lani proizveo 800.000 kvadrata parketa u Ogulinu i sada kupnjom zemljišta u poslovnoj zoni gdje grade novi pogon.

Ulaganje švedsko-hrvatske Pervan grupe preko tvrtke Bjelin već je prepoznato u hrvatskom gospodarstvu. Njihov vlasnik, ugledni švedski poduzetnik hrvatskih korijena Darko Parvan ima ambiciozne ciljeve, jer želi da Bjelin postane tehnološki najmodernija tvrtka, s vodećom pozicijom u Hrvatskoj proizvodnji podnih obloga. 

Pervan je na hrvatsko tržište ušao prije 14 godina, ulaganjima u turizam s preko 460 milijuna kuna. Prije četiri godine u Švedskoj je pokrenuo proizvodnju Woodure i Nadure, drvenih obloga. Iz švedske tvornice pokriva sjeverniji dio Europe, zemlje Skandinavije i Beneluxa i Njemačku, a sva ostala tržišta pokrivaju se kroz Bjelinove tvornice u Ogulinu i Bjelovaru. "Spremni smo ponuditi ozbiljnu plaću našim radnicima, jer postavljamo si pitanje: može li radnik koji ima minimalnu plaću od 2700 kuna a istovremeno radi za strojem koji vrijedi 10 milijuna kuna raditi odgovorno, bez da ga se dodatno stimulira.

Prvi potez, prvoga dana ulaska u tvornicu bio nam je da radnicima podignemo plaću za 40 posto. Isplatili smo i božićnicu od 2500 kuna, a od 1. siječnja ove godine plaće su porasle za dodatnih 10 posto. Cilj nam je da sve to udvostručiti. Želimo pokazati ljudski odnos i maksimalnu empatiju prema zaposlenicima, skrbimo o njima u slučaju bolesti. Ukratko, krajnji cilj jest profit, ali profit u našem slučaju jest prvenstveno mjerna jedinica za uspješnost, a ne bogaćenje i novac u kojemu će uživati vlasnik i njegov menadžment", izjavo je Pervan.

Inače, Bjelin je lani proizveo 800.000 kvadrata parketa u Ogulinu i sada kupnjom zemljišta u poslovnoj zoni, ulaže u novi pogon za spajanje furnira, proizvodnju HDF- ploča i podnih obloga. Očekuje se da će gradnja novih pogona potrajati do ljeta 2019. za kada je planiran početak serijske proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close