Solarna energija u Karlovcu za proizvodnju piva

Autor: Darko Bičak , 29. svibanj 2018. u 21:59
Krov krasi 1380 panela na 4430 kvadrata

Heineken Hrvatska na skladište postavila solarnu elektranu koja će godišnje stvoriti 395.000 kWH.

Kompanija Heineken Hrvatska (ex-Karlovačka pivovara) predstavila je jučer svoju solarnu elektranu u sklopu svoje pivovare u Karlovcu.

Naime, na krovu zelenog skladišta, u koje je lani ukupno investirano 2,7 milijuna eura, postavljeno je 1380 solarnih panela koji će prema procjenama godišnje proizvoditi oko 395.000 kilovatsati električne energije.

Kako ističu u Karlovcu, ista brojka ujedno predstavlja godišnju uštedu jer će se za taj iznos smanjiti količina energije preuzeta iz javne mreže HEP-a. 

"Iako se električna energija proizvedena pomoću solarnih panela troši za potrebe pivovare, radi se o integriranoj solarnoj elektrani kod koje je eventualni višak proizvedene energije moguće predati u javnu mrežu. Uz to, količina električne energije koju će proizvesti solarni paneli utjecat će na smanjenje emisije CO2 od 118,5 tona na godišnjoj razini", kažu u Heinekenu.

Pojašnjavaju da je projekt završen u svega dva i pol mjeseca, a financiran je bez državnih poticaja. Panele je proizveo Luxor Solar GmbH iz Njemačke, dok je za nabavu, postavljanje i tehničku izvedbu angažirana tvrtka Relatio ES Adria iz Varaždina.

Jurica Gregurić, direktor varaždinske tvrtke, naglasio je ovom prigodom da iako su paneli njemačke proizvodnje, elektrana sadrži 20 posto domaćih komponenti te da se očekuje da će se ova investicija u potpunosti isplatiti nakon sedam i pol godina, po postojećoj cijeni električne energije. Solarna elektrana zauzima površinu od 4430 četvornih metara.

Komentirajte prvi

New Report

Close